Het maken van een voetbalreis naar Berlijn
Met het onlangs gelezen voetbalboek, Voetbalstad Berlijn, vers in het geheugen besloten we een voetbalreis naar Berlijn te maken. De voetbalreis naar Berlijn is geen normale reis aangezien er nog veel restricties waren/zijn door het Corona virus. Toch besloten we de voetbalreis te maken en ons te wagen aan de voetbalstad. En wij kunnen je nu al vertellen dat dit een uitstekende keuze was!
Is Berlijn wel een voetbalstad?
Toen we in onze omgeving vertelde dat wij naar Berlijn gingen om verschillende voetbalclubs en voetbalstadions te bezoeken vroegen veel mensen zich af of Berlijn wel een voetbalstad is? Ook uit het voetbalboek, Voetbalstad Berlijn van Joris van der Wier, blijkt dat veel mensen zich dit afvragen. Mensen kennen alleen Hertha BSC en soms het onlangs gepromoveerde Union Berlin.
Union Berlin deed jaren niet mee op het hoogste niveau en Hertha BSC is de afgelopen jaren pas in de subtop van de Bundesliga beland. Ook hebben mensen vaak een vertekend beeld van laatstgenoemde voetbalclub uit Berlijn. Door het immense Olympisch Stadion is het voetbalstadion van Hertha BSC altijd matig gevuld, althans, op het eerste oog. Kloppen deze aannames wel en valt er voor een voetballiefhebber wel genoeg te beleven in Berlijn?
Zelfs in tijden van het Corona Virus hebben wij ons uitstekend vermaakt in de voetbalstad Berlijn. Wedstrijden bezoeken was helaas niet mogelijk, gelukkig kunnen wij je haarfijn uitleggen wat jij moet bezoeken tijdens je voetbalreis naar Berlijn!
Vertekend beeld van Hertha BSC
Veel voetballiefhebbers hebben niet alleen een vertekend beeld van Berlijn, maar ook van Hertha BSC. Door het Olympisch Stadion, de thuishaven van Hertha BSC, krijgen mensen een vertekend beeld van de supporters van de Duitse voetbalclub. Ze zien op tv & social media dat Hertha BSC wekelijks in een matig gevuld voetbalstadion speelt. Wat nou als we je vertelde dat Hertha BSC bij elke thuiswedstrijd 45.000 tot 50.000 supporters naar het stadion weet te trekken. Een prima aantal voor een Bundesliga ploeg en toch is het Stadion erg leeg.
In een onlangs geschreven Blog over Hertha BSC treden we tot in detail in het verhaal achter deze voetbalclub. We gaan dieper in op het vertekende beeld dat veel mensen van Hertha BSC hebben. Daarnaast spreken we met een werknemer van de voetbalclub en wisten we een rondleiding in het imposante Olympisch Stadion te regelen! Lees alles over ons bezoek bij Hertha BSC en over het verhaal achter deze voetbalclub in ons blog!
Bezoek aan het Stadion an der Alten Försterei
Tijdens het maken van een voetbalreis is een goede voorbereiding erg belangrijk, dit bleek ook deze voetbalreis het geval te zijn. Vooraf hadden wij een afspraak geregeld bij Hertha BSC waar je uitgebreid over kunt lezen in de zojuist benoemde blog. Dat deze afspraak uiteindelijk ook een opening betekend bij Union Berlin hadden wij alleen niet verwacht.
Voor onze voetbalreis hebben wij contact gezocht met Union Berlin die helaas niks van zich liet horen. Daarom besloten we direct de eerste dag de tram te pakken die ons in de buitenwijk Kopenick wist te brengen. Kopenick is een wat aparte wijk die door veel Berlijners wordt gezien als opzichzelfstaand dorp. Op het moment dat je het station verlaat begrijp je waarom veel Berlijners dit gevoel hebben. De gebouwen hebben weinig weg van de gebouwen in het centrum van Berlijn en er hangt een rustigere en gemoedelijke dorpse sfeer.
Het eerste bezoek aan Union Berlin
De weg naar het Stadion an der Alten Försterei heeft veel weg van een sprookje. Je waant je door een bos waarna het stadion ineens tussen de bomen door opdoemt. Bij een avondwedstrijd moet dit een magisch effect geven, helaas hebben wij geen (avond)wedstrijd kunnen meemaken. Dit is overigens wel een goed excuus om ooit nog een terug te keren naar de voetbalstad Berlijn.
Na wat mislukte pogingen het Stadion an der Alten Försterei te betreden probeerde we binnen te komen door het simpelweg te vragen. Ook nu werden we helaas niet verder geholpen en konden we het toch wat magische Stadion an der Alten Försterei alleen van de buitenkant aanschouwen. Geen straf omdat je goed rond het stadion kunt lopen en dus veel te zien krijgt. Tijdens je voetbalreis naar Berlijn is dit stadion dus zeker de moeite waard om te bezoeken.
Het tweede bezoek aan Union Berlin
Ik hoor jullie denken, een tweede bezoek aan Union Berlin? Op dag twee van onze voetbalreis naar Berlijn hadden wij de afspraak bij Hertha BSC gepland staan. Frank, onze contactpersoon en Hertha BSC gids voor deze voetbalreis, was extreem behulpzaam. Naast een perfect verzorgde tour en wat geweldige gesprekken kwam vanuit Frank de vraag of wij Union Berlin gingen bezoeken. We vertelde over ons bezoek en dat we helaas geen afspraak bij de voetbalclub uit Köpenick wisten te regelen.
Frank twijfelde geen moment en vertelde over zijn connectie met Gerald. Gerald is een medewerker van Union Berlin, iemand met dezelfde functie als Frank. Door hun functie en ondanks de rivaliteit tussen Union Berllin en Hertha BSC waren Frank en Gerald goede kennissen en vooral goede gesprekpartners van elkaar geworden. Frank bracht ons diezelfde dag nog in contact met Gerald en binnen no-time was er een afspraak geregeld bij Union Berlin.
De afspraak bij Union Berlin tijdens onze voetbalreis naar Berlijn
Op dag drie van onze voetbalreis naar Berlijn stond s’middags dus weer een bezoek aan het dorpse Köpenick te wachten. De reis met het OV-netwerk van de stad Berlijn was op zichzelf geen straf, wel was de tempratuur van ver boven de 30 graden lastig te harden en kwamen we flink bezweet aan bij onze afspraak.
Dit mocht uiteraard de pret niet drukken en kregen een uitgebreide rondleiding bij Union Berlin. Het stadion dat dateert uit 1920 is zacht gezegd indrukwekkend te noemen. De vele staanplaatsen zorgen ervoor dat het knusse stadion plek biedt voor meer dan 22.000 supporters.
Het mooiste aan het voetbalstadion is nog wel dat het jaren geleden is gerenoveerd door de supporters, dit op grotendeels vrijwillige basis. Het verhaal is direct kenmerkend voor de wijk en de voetbalclub uit Köpenick. Het is een erg hechte groep supporters die trots zijn op hun wijk en voetbalclub.
Door de successen van afgelopen jaren komen er steeds meer gloryhunters op Union Berlin af. Het Stadion an der Alten Försterei wordt zonder moeite uitverkocht en een extra renovatie wordt nu alweer besproken. Bij Union Berlin willen ze de capaciteit snel opschroeven naar 30.000 tot 40.000 supporters. De alleen Duitssprekende Gerald verteld ons dat dit moeiteloos uitverkocht kan worden.
Met de vraag of het huidige stadion zijn charme wel zou behouden is Gerald stellig: ‘’Enkele jaren geleden, tijdens de renovatie, hebben we er alles aan gedaan om het Stadion zijn charme te laten behouden. De nieuwe hoofdtribune past perfect bij de rest van het voetbalstadion. Ik ben ervan overtuigd dat bij een nieuwe renovatie deze charme nogmaals behouden kan worden.’’
We kunnen Gerald geen ongelijk geven, ondanks het voetbalstadion van Union Berlin onlangs is gerenoveerd blijft het een prachtig voetbalstadion. De nieuwe hoofdtribune past perfect bij het de rest van het voetbalstadion. Daarnaast hebben ze oude elementen weten te behouden en komen ze hiermee hun eigen fans écht tegemoet.
Union Berlin, club van het volk
Ondanks Union Berlin een Oost-Berlijnse voetbalclub was, waren ze niet gelinkt aan een politieke tak van de communistische regering. Zo heb je vast wel eens gehoord over het Oost-Berlijnse BFC Dynamo, een voetbalclub die werd gedirigeerd door de Stasi. Of het verdwenen Vörwarts Berlin die connecties had met het leger. Net als Hertha BSC is Union Berlin een ploeg van de ‘’workingclass’’.
BFC Dynamo wist maar liefst 10x op rij kampioen van Oost-Duitsland te worden en ook bij de legerclub Vörwarts Berlin kon je een goede pot voetbal kijken. Toch bleven de bezoekersaantallen schrikbarend laag, dit omdat de Stasi en het leger niet erg populair waren kozen de Duitse arbeiders vaak voor Union Berlin als hun club. Dit maakte in de tijd van de koude oorlog Union Berlin, ondanks de slechte resultaten, een erg populaire voetbalclub. Op Dynamo Dresden na, had Union Berlin de beste bezoekersaantallen in Oost-Duitsland.
Ondanks BFC Dynamo dé titelfavoriet was, wilde veel Berlijners niks met de Stasi club te maken hebben. Door Union Berlin te supporten konden de Berlijners zich in alle anonimiteit afzetten tegen de russen, zonder dat hier vervelende consequenties aanzaten.
Tot vandaag de dag kun je merken dat de voetbalclub uit Köpenick deze groep workingclass supporters aantrekt, maar is Union Berlin dé voetbalclub uit Berlijn? Wij denken van niet, Hertha BSC blijft de grootste en meest populaire voetbalclub, maar door de goede resultaten en het prachtige verhaal achter Union Berlin is het een prachtclub om te bezoeken tijdens je voetbalreis naar Berlijn en vergaart het steeds meer populariteit.
BFC Dynamo, Stasi club uit voetbalstad Berlijn
Ondanks BFC Dynamo al jaren niet meer meedoet om het kampioenschap, in welke divisies dan ook, blijft het een interessante voetbalclub om te bezoeken. Naast het boeiende en wat duistere verleden van de voetbalclub blijven wij sympathie voor deze voetbalclub hebben. Ondanks de zeer matige resultaten, degradaties en het weinige perspectief die de voetbalclub heeft blijft een trouwe groep supporters hun club, BFC Dynamo, steunen.
Naast het in ere herstellen van de naam gaat BFC Dynamo weer in hun oude Stadion spelen. Het Friedrich-Lüdwig-Jahn-Sportpark gaat tegen de grond en hun oude thuis, waar ze vele kampioenschappen wisten te winnen, wordt weer in gebruik genomen. Het wat overwoekerde Sportforum Hohenschönhausen wordt weer gereed gemaakt om te bespelen en oude tijden kunnen herleefd worden. De kleine supportersschare probeert zich in te zetten om het oude logo weer in gebruik te nemen. Hierdoor moet hun BFC Dynamo weer in ere worden hersteld.
BFC Dynamo werd in de tijd van de koude oorlog geregeerd door de Stasi. De hoogste man bij de Russische geheime dienst besloot dat zijn BFC Dynamo moest beschikken over de beste spelers. Van de een op andere dag moesten spelers, van voornamelijk Dynamo Dresden, verhuizen richting Berlijn om voor BFC Dynamo te voetballen. Mede door deze spelers over te nemen, wat corruptie en hier en daar nog meer steuntjes in de rug wist BFC Dynamo 10x op rij kampioen te worden van Oost-Duitsland.
Ondanks de 10 kampioenschappen bleven de supporters weg bij BFC Dynamo. Berlijners wilde niks met deze ‘’Stasi-Schweinen’’ te maken hebben. Zoals zojuist benoemt schaarde ze zich liever achter Union Berlin, waar ze zich openlijk en meestal zonder gevolgen konden afzetten tegen de Stasi.
Welke voetbalclub bezoeken tijdens je voetbalreis naar Berlijn?
Er zijn talloze amateur en vroegere profclubs in Berlijn te vinden, de ene nog verder afgezakt dan de ander. Drie bovengenoemde voetbalclubs zijn wegens hun geschiedenis in ieder geval een must om te bezoeken. Met een voetbalreis naar Berlijn is het logisch en het meest voor de hand liggend dat je het Olympisch Stadion en daarmee dus Hertha BSC bezoekt.
Om dieper op de voetbalgeschiedenis van de stad Berlijn in te gaan, zijn een bezoek aan het Sportforum Hohenschönhausen van BFC Dynamo en het magische Stadion an der Alten Försterei een must.
Tijdens onze korte trip waren wij naast bovengenoemde drie voetbalclubs, de twee stadions van BFC Dynamo en het Post Stadion, niet in de gelegenheid om veel meer voetbalclubs te bezoeken. Zonde, daarom willen wij nog een keer terug!
Als je meer achtergrondinformatie wilt over de voetbalstad Berlijn, de verschillende voetbalclubs en alle interessante voetbalstadions in de voetbalstad? Schaf dan het boek aan van Joris van der Wier. Zijn voetbalboek, Voetbalstad Berlijn, is de perfecte reisgids voor een voetbalreis naar Berlijn!