Hertha BSC de grootste voetbalclub uit Berlijn
Als wij in onze directe omgeving kijken zijn er maar weinig sympathisanten van de voetbalclub Hertha BSC. In het boek: ”Voetbalstad Berlijn” wordt de voetbalclub zelfs als ”saai” en ”grijs” bestempeld. Hier komt de schrijver na een aantal bezoeken enigszins op terug, maar toch…
Wat maakt deze immense voetbalclub in de hoofdstad van Duitsland zo’n grijze muis? En is dit wel echt zo? Wij zijn afgereisd naar Berlijn en hebben het Olympisch Stadion met eigen ogen bekeken, daarnaast spraken we met de officiële Club Archivist van Hertha BSC, Frank Schurmann.
Berlijn kleurt Blauw-Wit
Op het moment dat we in Berlijn aankwamen, werd al snel duidelijk welke kleuren de stad draagt. Ondanks Berlijn geen voetbalstad is en je dus maar een handje vol mensen met een voetbalshirt of pet voorbij ziet komen, is de clubvoorkeur duidelijk. Als je iemand met een voetbalshirt ziet, is deze van Hertha BSC. Tuurlijk zien we ook fans van Union Berlin voorbijkomen maar het verschil is goed te zien.
Voordat we naar Berlijn afreisde hadden we een voorgevoel dat de stad juist ”Rot-Weiss” zou kleuren. De opkomende voetbalclub Union Berlin speelt namelijk sinds kort ook in de Bundesliga en kan in ieder geval van buitenlandse sympathisanten op veel steun rekenen.
In het Berlijnse straatbeeld (Op de wijk Kopenick waar Union Berlin speelt na) is Hertha BSC tegen onze verwachtingen in het best vertegenwoordigd, terwijl het Olympisch Stadion bijna nooit helemaal gevuld is? Wij gaan je vertellen waarom Hertha BSC de bovenliggende partij in Berlijn is!
Is de aanhang van Hertha BSC wel zo klein?
Is de aanhang van Hertha BSC zo klein of het Olympisch Stadion zo groot? Op het moment dat je een voetbalwedstrijd van Hertha voorbij ziet komen is het verre van uitverkocht. Als we naar de toeschouwers aantallen kijken komen er al tientallen jaren gemiddeld tussen de 45.000 en 50.000 toeschouwers. Dit zijn uiteraard niet de aantallen van Bayern München en Borussia Dortmund maar geen slechte statistieken. Helemaal niet voor een voetbalclub die begin 2010 nog twee seizoenen in de 2. Bundesliga moest doorbrengen.
Toch geeft zo’n stadion die niet goed gevuld is een wat vreemd gevoel, het wordt direct geassocieerd met een ontrouwe aanhang. Niets is minder waar, zelfs in tijden van de 2. Bundesliga bleven de supporters van Hertha BSC massaal komen.
Tijdens ons gesprek met Frank, werd het ons duidelijk waarom de voetbalclub dit imago heeft. Het Olympisch Stadion is gewoon veel te groot. Het stadion dat plek biedt voor bijna 75.000 supporters is bijna net zo groot als de Allianz Arena. Ondanks de relatief hoge bezoekersaantallen bij Hertha BSC is het onmogelijk om dit immense stadion te vullen, op enkele uitzonderingen na.
Bezoek aan het Olympisch Stadion in Berlijn
Frank was bereid ons een rondleiding te geven in het Olympisch Stadion. We begonnen de rondleiding bij de hoofdingang waar we netjes werden ontvangen door twee medewerkers van het Olympisch Stadion. Toen we over het sportpark liepen kwamen we al snel het oude zwembad tegen. Tot vandaag de dag wordt er nog volop gebruik gemaakt van dit zwembad, voor wedstrijden maar ook ter recreatie. Dit is het eerste teken dat het gaat om een Olympisch Sportpark en geen voetbalstadion.
Eenmaal binnen kunnen we Frank alleen maar vertellen dat het indrukwekkend is, indrukwekkend groot. Ondanks de renovatie en een afschuwelijk dak dat naderhand op het Olympisch Stadion is geplaatst, is het een prachtig oud stadion met karakter, maar ademt het voetbal? Nee…
Het Olympisch Stadion is GEEN voetbalstadion
Het grootste probleem wordt ons alleen gelijk duidelijk, het Olympisch Stadion in Berlijn is geen voetbalstadion… Zoals de naam het al zegt, het is een Olympisch Stadion. De Atletiekbaan, de plek voor bijna 75.000 toeschouwers & alle verwijzingen naar de Olympische spelen zorgen niet voor een authentieke voetbalsfeer. Iets waar het nu iet wat karakterloze Hertha BSC zo naar verlangt.
De grootte van het Olympisch Stadion is direct het probleem waardoor veel mensen een vertekend beeld krijgen van de voetbalclub Hertha BSC. Ze kijken naar de tv en zien een matig gevuld en sfeerloos stadion. Niet wetende dat er zich meer dan 45.000 supporters hebben verzameld om hun Hertha BSC te zien spelen. Ze hebben moeite om genoeg sfeer te creëren door de te grote afstand tot het veld en de vele lege stoeltjes.
Nieuw voetbalstadion voor Hertha BSC? De eeuwige discussie…
Online lezen we veel over een nieuw voetbalstadion voor Hertha BSC. We informeren bij wat verschillende supporters waarmee wij online in contact zijn gekomen. Deze supporters geven allemaal aan moedeloos te worden van de verhalen omtrent een nieuw voetbalstadion. Één supporter geeft aan: ”Het heeft niks met ons als supporters van Hertha BSC te maken. De enige partij die besluit of wij naar een nieuw stadion mogen is de stad Berlijn en zolang wij nog zoveel geld per seizoen opleveren, waarom zouden ze ons dan laten vertrekken? Zolang de vergunning er niet komt, moeten we in het Olympisch Stadion blijven.”
De supporter legt hier de feiten mooi bloot, waarom zou de stad Berlijn, Hertha BSC een nieuwe vergunning geven? Het Olympisch Stadion dat eigendom is van de stad loopt hierdoor enorm veel inkomsten mis. Het zou hierbij gaan om circa 5 miljoen euro per seizoen. Een immens bedrag dat Hertha BSC moet betalen voor het gebruik van het Olympisch Stadion.
Het Stadion is een toeristische trekpleister die veel onderhoudskosten maar ook veel supporters aantrekt. Het ontbreken van een voetbalclub in dit Stadion zou ook de populariteit verlagen. Erg veel redenen voor de stad Berlijn om Hertha BSC lekker te laten zitten waar ze nu zitten, het Olympisch Stadion.
Hertha BSC blijft voorlopig
Het lijkt erop dat het Olympisch Stadion in Berlijn de komende jaren de thuishaven blijft van Hertha BSC. Een immense voetbalclub die het nog grotere stadion niet kan vullen kan alleen nog maar dromen van een kleiner voetbalstadion. We merken aan de supporters die we spreken dat het verlangen naar een sfeervol thuis, die wekelijks uitverkocht wordt, erg groot is.
We kunnen alleen maar hopen voor de supporters die we spreken dat ze het Olympisch Stadion snel kunnen verlaten. Dit zodat de supporters zich eindelijk van hun beste kant kunnen laten zien. Dit alles neemt niet weg dat het Olympisch Stadion een prachtig oud Stadion is die het bezoeken tijdens een voetbalreis naar Berlijn meer dan waard is.
Alles weten over een voetbalreis naar Berlijn?
Voor onze voetbalreis naar Berlijn hebben wij het voetbalboek Voetbalstad Berlijn van Joris van der Wier gelezen. Een heerlijk voetbalboek over alle interessante voetbalstadions en voetbalclubs uit de stad Berlijn. Mocht je dus een voetbalreis naar Berlijn willen maken? Schaf dan vooral het voetbalboek Voetbalstad Berlijn aan!