Toen we in mei 2018 hoorde dat 1.FC Maagdenburg haar kampioenswedstrijd vlak over de grens speelde, twijfelde we geen moment. Hier moesten we bij zijn! De Oost-Duitse voetbalploeg die qua supportersschare redelijk berucht is, kon kampioen worden in het kleine Lotte. Met nog geen 15.000 inwoners is Lotte en écht dorp te noemen. Het Duitse dorpje ligt dan ook in de schaduw van de grotere voetbalsteden Osnabrück & Münster.

Groundhoppen in Duitsland

De beste groundhops zijn de meest spontane en dit was er één. Doordeweeks hoorde we dat 1. FC Maagdenburg kampioen kon worden bij het kleine SF Lotte. Lotte is een klein Duits dorp vlak over de grens. Niet alleen de voetbalclub, maar het gehele dorp moest zich schrap zetten voor een invasie van voetbalsupporters uit Maagdenburg.

Doordat er geen wedstrijdkaarten online verkrijgbaar waren besloten wij tijdig richting Lotte te vertrekken. Rond het middag uur, zo’n 3,5 uur voor de voetbalwedstrijd, kwamen we aan in het dorp. Snel de auto geparkeerd en eerst voetbalkaarten bemachtigen. Bij het loket aangekomen konden we nog kaarten krijgen voor het vak met ”fanatieke” SF Lotte supporters. Een no-brainer als je het ons vroegt en rekende snel af.

We liepen terug naar het centrum (rotonde met drie kroegen eromheen) en konden nog een plek vinden tussen de SF Lotte & Maagdenburg supporters. De sfeer was erg gemoedelijk en de Braadworsten, gekruid patat & Pils vlogen over de toonbank!

Invasie van 1.FC Maagdenburg

Naarmate de middag vorderden werd het drukker en drukker. Er was veel Politie op de been en de bussen Maagdenburg supporters bleven maar komen. Ondanks alle hectiek bleef de sfeer goed, en besloten we een uur voor de wedstrijd richting het voetbalstadion van SF Lotte te gaan.

Het FRIMO Stadion van de voetbalclub SF Lotte is een zeer rechttoe rechtaan voetbalstadion. Het is eind jaren ’80 gebouwd en biedt plek voor iets meer dan 10.000 supporters. We durven te garanderen dat het die dag meer voetbalsupporters waren die het voetbalstadion betraden.

Een ware invasie van Maagdenburg supporters zorgden ervoor dat het thuisvak, met daarin ons een de SF Lotte supporters, op een uitvak leek. Werkelijk het gehele voetbalstadion op het ene fanatieke SF Lotte vak, was gevuld met Maagdenburg Supporters. We hebben veel wedstrijd meegemaakt, maar dit hadden wij nog niet eerder gezien.

Aanvang van de kampioenswedstrijd SF Lotte-1. FC Maagdenburg. Een ware invasie van Maagdenburg voetbalsupporters in het Duitse dorpje Lotte.
Foto: Voetbalsteden.com – Aanvang kampioenswedstrijd SF Lotte – 1. FC Maagdenburg

Sfeer bij SF Lotte – 1.FC Maagdenburg

Vanaf de aanvang van de wedstrijd tot ver na het fluitsignaal maakte de Maagdenburg supporters de dienst uit in Lotte. Niet geheel onverwacht aangezien het grootste deel van het stadion ook voor de voetbalclub uit Oost-Duitsland was. De sfeer was zeer aangenaam en bleef gemoedelijk. De Lotte supporters deden hun best om af-en-toe wat van zich te laten horen, dit lukte ze als waardig ”uitvak” aardig!

Het nietige SF Lotte dat het jaar onderin meedraaide in de 3. Bundesliga hielt erg goed stand en speelde met vlagen zelfs beter. Erg onverwacht aangezien Maagdenburg MOEST winnen om kampioen te worden van de 3. Liga en zo promotie af te dwingen.

Slotfase van de kampioenswedstrijd

SF Lotte wist tot ieders verbazing goed stand te houden tegen het grote 1.FC Maagdenburg. Ondanks je de spanning op de gezichten zag bij de Oost-Duitsers bleven ze hun club supporters en probeerde ze hun voetbalclub naar het kampioenschap te schreeuwen. In de 88ste minuut kwam dan eindelijk het verlossen doelpunt. Het stadion ontplofte en zelfs de SF Lotte Supporters gunde het de in grote getallen meegereisde supporters.

Het feest barste los en een ware pitch invasion was een feit. De duizenden Maagdenburg supporters bestormde het veld en waren eindelijk weer gepromoveerd naar de 2. Bundesliga!

De supporters vieren het late doelpunt met de spelers van 1. FC Maagdenburg. Door het doelpunt werden ze kampioen van de 3. Bundesliga.
Foto: Voetbalsteden.com – Maagdenburg Supporters vieren het doelpunt met de spelers!

Juichen voor Maagdenburg?

In Nederland is het zeer ongebruikelijk om te juichen voor de tegenstander, ongeacht wie je tegenover je hebt, je wilt winnen! In Duitsland ligt dit soms net iets anders. Maagdenburg werd door de winst kampioen van de 3. Liga. Dit in plaats van het in West-Duitsland gelegen Paderborn. De voetbalclub uit Oost-Duitsland krijgt tijdens zo’n wedstrijd vele malen meer de voorkeur dan het West-Duitse Paderborn. Paderborn ligt ook niet zo gek ver van Lotte, en daarom vierde de Lotte supporters ”gewoon” het feestje mee.

Terugweg!

Het feest ging nog lang door in Lotte maar wij zijn tijdig naar huis gegaan. Met nog wat koude halve liters die we onderweg hadden gescoord vetrokken we erg voldaan terug naar Nederland. Wat een pot, sfeer en invasie was dit! Een geslaagde Groundhopp, mede door de fanatiek Maagdenburg aanhang!

Geef een reactie