Een voetbalreis naar Rome!

Één van de meest onderschatte voetbalsteden is in onze ogen Rome. Wij krijgen maar weinig vragen over een voetbalreis naar Rome. De Derby Della Capitale tussen Lazio Roma & AS Roma is één van de meest beladen derby’s van Europa. Een buitenlandse voetbalwedstrijd die je zeker een keer bezocht moet hebben! In Rome kan de kwaliteit van het voetbal niet alleen per seizoen, maar wekelijks verschillen. Wat alleen nooit zal veranderen is de passie die de Derby Di Roma met zich meebrengt. Rome is een voetbalstad, en op zijn best tijdens de wedstrijd Lazio – AS Roma! Maak jij de voetbalreis naar Rome?

Ontstaan van de voetbalrivaliteit in Rome

Sinds de oprichting van AS Roma in 1927 liepen de spanningen direct hoog op. Een aantal voetbalclubs uit Rome werden gedwongen gefuseerd. Het doel van de opdrachtgever, dictator Mussolini, was om als één verenigd Rome te strijden tegen de andere voetbalclubs uit Italië. Er was één ploeg die dit bevel weigerde, Lazio Roma. De voetbalclub die spelers & fans had uit een hogere welvaartsklasse, weigerde te fuseren met de lagere arbeidersklasse. Lazio Roma bleef dus een onafhankelijke ploeg, naast het onlangs gefuseerde AS Roma. In plaats van één verenigd Rome was een stadsderby geboren, en dit is direct een van de meest beladen in het Italiaanse voetbal!

De Fans van As Roma voorafgaand aan een voetbalwedstrijd van de Italiaanse voetbalploeg.
Foto: Pixabay – Voetbalstad Rome, Stadio Olimpico

Politieke rivaliteit tijdens je voetbalreis naar Rome

Het verschil in welstandsklasse is uiteraard niet het enige wat Rome verdeelt. Lazio Roma staat bekend als rechtse club, waar AS Roma juist bekend staat als linkse club (hier straks meer over). Zoals jullie misschien kunnen begrijpen is dit doorgaans geen goede combi. Dit heeft in het verleden tot wat schokkende uitingen geleid. Zo is één van de beruchtste spandoeken die Lazio Roma ooit heeft opgehangen een waarvan vandaag de dag nog steeds schande van wordt gesproken. Op het doek die de Curva Nord bekleedde stond: ”Auschwitz is jullie stad, de ovens jullie huizen”.

Deze uiting van de Curva Nord van Lazio Roma benadrukt nog maar eens wat voor rivaliteit er heerst in de Italiaanse voetbalstad Rome. Deze is vergelijkbaar met de rivaliteit uit de voetbalstad Milaan. Benieuwd naar de voetbalrivaliteit in de voetbalstad Milaan? Lees dan ons blog over deze voetbalstad!

De voetbalclubs Lazio Roma & AS Roma

Lazio Roma is ontstaan door een vriendengroep die een sportvereniging wilde oprichten. De naam Lazio Roma verwijst naar de wijk waarin de voetbalclub is ontstaan. De clubkleuren van Lazio Roma naar de Griekse nationale vlag en de adelaar naar het Romeinse rijk. De supporters komen uit een hogere welvaartsklasse en vooral uit het noordelijk gedeelte van Rome. Dit is ook direct de plek in het stadion die de aanhang van Lazio inneemt, de Curva Nord.

AS Roma daarentegen is opgericht uit fusies van een aantal Romeinse ploegen. De supporters bestaat vooral uit arbeiders die wonen in het Oosten en zuiden van de stad. De clubkleuren verwijzen naar de kleuren van de stad Rome, net als de wolvin uit het logo van AS Roma. In het Stadio Olimpico bekleed AS Roma de Curva Sud.

Romeinse successen

Lazio & AS Roma kennen voor de grootte van de stad Rome maar weinig successen. Ze wisten beide maar enkele keren landskampioen te worden. Wel is de Copa Italia vaak in de Italiaanse hoofdstad gewonnen!

Je kunt stellen dat zowel AS Roma als Lazio Roma vaak tot de subtop in Italië behoort en af en toe uitschieters naar zowel boven als onder heeft. Uit ervaring kunnen we vertellen dat er één ding veranderlijker is dan het weer en dat zijn de resultaten van de Italiaanse ploegen.

Foto: Unsplash – De Curva Sud waar de fanatieke aanhang van AS Roma zit

Olympisch Stadion in Rome

Het Olympisch Stadion in Rome is vlak na de oprichting van AS Roma gebouwd en enkele jaren later geopend. Ondanks Lazio Roma de fusie kon ontlopen, konden ze dat niet met de verhuizing naar het Olympisch Stadion. De rijkere Romeinse voetbalclub moest toch echt een voetbalstadion gaan delen met het armere en onlangs opgerichte AS Roma.

Bij de Romeinse Derby is het voetbalstadion in Rome verdeeld. De Curva Nord wordt bezet door Lazio Roma, die oorspronkelijk ook uit het noordelijke gedeelte van Rome komt. En de Curva Sud behoort tot de fanatieke aanhang van AS Roma. Het indrukwekkende stadion biedt plek voor meer dan 72.000 supporters. Bij binnenkomst kunnen we je verzekeren dat je onder de indruk zult zijn van dit Italiaanse voetbalstadion.

Avondwedstrijd in het Olympisch Stadion in Rome. De perfecte omstandigheden voor de Romeinse voetbalderby, ideaal voor een voetbalreis naar Rome.
Foto: Unsplash – Stadio Olimpico, de plek waar je moet zijn tijdens je voetbalreis naar Rome

Voetbalreis naar Rome maken!

Na het lezen van dit blog begrijpen we het als jij een voetbalreis naar Rome wilt maken. Het bezoeken van de voetbalstad is uiteraard ook interessant door alle overige bezienswaardigheden in Rome. Toch begrijpen we het als jij alleen voor een voetbalwedstrijd naar Rome afreist. Mocht je de mogelijkheid hebben? Bezoek dan de Derby Della Capitale en beleef de intense sfeer en rivaliteit tussen de twee Romeinse grootmachten. Het kan lastig te zijn om aan wedstrijdkaarten te komen voor de Romeinse Derby, raadpleeg hiervoor onderstaande link en check de beschikbaarheid!

Een gedachte over “Voetbalderby tijdens je voetbalreis naar Rome

Geef een reactie