(Voetbal) Stedentrip naar Dublin?

Ierland kent andere populaire sporten dan ons geliefde voetbal. De Gaelic sports Hurling & Gaelic Football zijn extreem populair en kunnen soms wel 80.000 toeschouwers per wedstrijd trekken! Dit tegenover de schamele 3.000 supporters die naar populaire competitievoetbal wedstrijden komen.

Het verschil is groot en daarom kunnen we niet om de Gaelic sports heen. Ondanks dat, is Dublin zeker wel een stad waar je een fantastisch voetbalweekend kunt beleven. Naast een kleine introductie van de toch wel onbekende sporten geven we je alles wat je moet weten over voetbal en het uitgaansleven in Dublin. Wanneer maak jij een stedentrip naar Dublin?

Gaelic Sports

Hurling en Gaelic Football zijn beide nationale sporten die de Ierse cultuur in leven houden. Gaelic Football wordt vaak omschreven als een mix van voetbal en rugby en Hurling lijkt weer erg op Gaelic Football alleen wordt het gespeeld met Hurlingstick en een kleinere bal. Vooral Hurling wordt gezien als een van de meest ”snelle” sporten en is best lastig te volgen.

Ondanks je de spelregels niet helemaal door hebt is één ding overduidelijk, de Gaelic Sports leven in Ierland. De atmosfeer in het stadion is magisch en de passie die de Ieren hebben voor hun sport, hun cultuur, is indrukwekkend. Mocht je in de gelegenheid zijn om een wedstrijd te bezoeken tijdens je stedentrip naar Dublin? Wij raden dit zeker aan. Ondanks Croke Park geen voetbalstadion is, is het met meer dan 82.000 stoeltjes zeker de moeite waard om te bezoeken.

Terug naar het voetbal tijdens je stedentrip naar Dublin

Met toeschouwersaantallen van 80.000 supporters kon ik er niet omheen om jullie iets te vertellen over de nationale Ierse sporten. Ondanks het Ierse competitie voetbal niet zoveel toeschouwers trekt als een wedstrijd in Dortmund of een wedstijd in Manchester, met een voetbalreis naar Dublin ga jij een leuk weekend beleven! De stad kent namelijk twee succesvolle clubs uit het Ierse voetbal. ”The Hoops” Shamrock Rovers & ”The Gypsies” Bohemians, deze twee clubs zorgen samen voor een beladen derby die uiteraard vernoemd is naar de stad, The Dublin Derby.

Voetbalclubs & voetbalstadions in Dublin

Qua supporters aantallen hoef je tijdens een Dublin Derby niet te rekenen op Old Firm of North West Derby aantallen. De kleine voetbalstadions zijn zelfs tijdens een derby niet helemaal uitverkocht. Maar onderschat de Dublin Derby niet, de passie van de mensen die er wél zijn is ongekend.

Tijdens een voetbalreis naar Dublin mag een bezoek aan Dalymount Park van Bohemians niet ontbreken. Dalymount Park is een voetbalstadion waar je hart sneller van gaat kloppen. The Gypsies spelen al sinds 1901 in het beruchte Ierse voetbalstadion. De vervallen staantribune en de karakteristieke eigenschappen zorgen ervoor dat het de voetbaltrip naar Dublin meer dan waard is.

Het oude Glenmalure Park waar Shamrock Rovers tot eind jaren ’80 haar wedstrijden speelde heeft helaas plaats moeten maken voor nieuwbouwhuizen. Ondanks het stadion verloren is gegaan is er nog een monument te vinden die de succesjaren en het prachtige oude stadion van de club nog enigszins eert. Na jaren zwerven en geen ”echte thuishaven” te hebben, speelt Shamrock Rovers tegenwoordig haar wedstrijden in het nieuwbouw stadion: ”Tallaght Stadium”.

Naast de twee clubs die de Dublin Derby vormen is er nog een club die het bezoeken waard is. St. Patrick’s Athletic wist meerdere malen de Ierse competitie te veroveren en heeft met het kleine Richmond Park is een leuke extra tijdens je voetbalreis naar Dublin.

Uitgaan in Dublin

Een goed geslaagd voetbalweekend is uiteraard niet compleet zonder het nachtleven in te duiken. Helemaal niet als je een stedentrip naar Dublin maakt. Het beroemde ”Temple Bar District” met als hoogtepunt de knalrode Temple Bar is een fantastische plek om je voetbalweekend compleet te maken. De vele pubs die dit gebied in Dublin kent zorgen ervoor dat er altijd wel een pub is die voldoet aan je wensen. Je kunt dus erg goed uitgaan in Dublin!

De binnenzijde van een typische Iers Pub in de hoofdstad Dublin. Dit soort pubs zijn perfect voor je voetbaltrip naar Dublin.
Foto: Pixabay – Pub Dublin, Ierland

Doordat de Temple Bar District een echte toeristische trekpleister is, zijn de bier prijzen wel redelijk hoog. Als bespaar tip, verlaat het Temple Bar District. Om dit gebied zijn er nog genoeg pubs die net zo gezellig zijn. Alleen is hier de bierprijs een stuk lager.

Mocht je het echt bond willen maken tijdens het uitgaan in Dublin adviseren we om een club rond Leeson Street op te zoeken. Clubs in deze straat zijn in het weekend soms tot wel 05:00 s’ochtends open. Dit in tegenstelling tot de pubs die door de vroege start van de meeste Ieren (19:00) rond 23:30 sluiten.

Er zijn genoeg clubs en pubs om een voetbalreis naar Dublin mee vol te maken. Lees hieronder over onze E-reisgids waar wij alles al voor je hebben uitgezocht. Hiermee zorgen wij ervoor dat jij alles uit je voetbalreis naar Dublin haalt. Wij geven antwoord op de vraag: ”Waar kun je het best uitgaan in Dublin?” en zoals je van ons gewend bent hebben we ook de exacte locatie voor je klaarstaan.

Goed voorbereid op voetbalreis naar Dublin

We hebben een aantal clubs en stadions in Dublin al benoemd. Waar en hoe kom je bij deze bezienswaardigheden in Dublin? Om jou tijd te besparen hebben wij alle adressen en het best mogelijke vervoer binnen de stad Dublin verzameld. We hebben dit zo goed mogelijk samengevat en uitgezocht. In onze E-reisgids van Dublin kun jij alle locaties van de stadions en andere bezienswaardigheden vinden. Uiteraard hebben we ook een aantal pubs en clubs voor je geselecteerd waardoor je na het bezoek aan voetbalgerelateerde zaken de stad Dublin verder kan ontdekken!

Als extra tip kun je op de volgende pagina alle bezienswaardigheden in Dublin vinden. Dit kan je extra inspiratie geven tijdens je voetbalreis naar Dublin.

Wij besparen jou kostbare tijd tijdens je stedentrip naar Dublin en zorgen er ook nog eens voor dat je geen plek in de voetbalstad Dublin overslaat.


GRATIS E-reisgids Glasgow

  • Alles over Bohemians & Shamrock
  • Sportcultuur in Dublin
  • Het uitgaansleven in de voetbalstad Dublin
    • Top 3 Pubs & Clubs
  • Vervoer binnen de stad Dublin
  • Ticket advies voor Dublin
  • Extra reistips voor de voetbalstad Dublin!