De Intense haat tussen Celtic & Rangers

Celtic – Glasgow Rangers is een van de meest beladen voetbalderby’s die we kennen. Jij gaat er vandaag achter komen wat de reden is van deze intense haat tussen de twee grootmachten uit Glasgow. Wij kunnen je in ieder geval vertellen dat Celtic – Glasgow Rangers meer is dan een stadsderby. Er zijn verschillende redenen waardoor de Old Firm zo’n beladen en beruchte voetbalwedstrijd is. Deze redenen zorgen ervoor dat er een ongekende haat is tussen de twee clubs, die voor een fantastische sfeer tijdens een Old Firm Derby zorgt. Niet voor niets reizen er duizenden mensen af voor een voetbalreis naar Celtic of een voetbalreis naar Rangers. Ik kan je nu alvast vertellen, jij wilt straks een voetbalreis naar Glasgow maken!

Oorsprong Old Firm

Zowel Rangers als Celtic komen uit de Schotse voetbalstad Glasgow. Niet het voetbal verdeelde de stad maar geloof en afkomst. Uit deze verschillen en verdeeldheid die heerste werden er twee voetbalclubs geboren die beide hun ‘’eigen soort’’ aantrok.

Zoals je kunt begrijpen zorgde deze combinatie van passie, verschil in afkomst/geloof maar ook successen van zowel Celtic als Glasgow Rangers voor de geboorte van een van de meest beladen voetbalderby en grootste rivaliteit op de wereld: ‘’The Old Firm’’.

Tot de dag van vandaag reizen er vele voetbalsupporters af naar Glasgow. Soms als voetbalreis naar Celtic en soms voor een voetbalreis naar Rangers. Als je de voetbalstad Glasgow echt wilt ervaren kun je maar één wedstrijd bezoeken, Rangers – Celtic!

Voetbalreis Celtic

We beginnen bij Celtic die is opgericht door een Iers Katholieke Priester. In Schotland werkte eind 19de eeuw veel Ierse immigranten en woonde ze gezamenlijk in het armere Oosten van de stad Glasgow. De Ierse priester wilde de wijk Parkhead wat meer leven inblazen en de Ierse gemeenschap dichter bij elkaar brengen. Dit resulteerde in een oprichting van een voetbalclub, Celtic!

Dit was niet de eerste Ierse club die Schotland kende, het verderop gelegen Hibernian ook wel ‘’Hibs‘’ genoemd, was het voorbeeld en de inspiratie voor de oprichting van Celtic. Hibernian is de club uit Schotse hoofdstad Edinburgh die de Ierse gemeenschap daar representeerde.

De eerste officiële wedstrijd gespeeld door Celtic was tegen Glasgow Rangers, de eerste Old Firm derby was een feit en werd 5-2 gewonnen door het onlangs opgerichte Celtic. Na de eerste oefenwedstrijden ging het hard, het Schotse competitievoetbal en bekervoetbal werden opgezet en de eerste trofeeën werden al snel in de wacht gesleept door het gedreven Ierse Celtic.

Deze successen zorgde voor veel steun van de Katholieke Ierse gemeenschap, en het doel van de oprichting bleek behaald. De Ierse gemeenschap in Glasgow leefde helemaal op!

Celtic Park tijdens een wedstrijd van de grote club Celtic uit de voetbalstad Glasgow. Wanneer maak jij een voetbalreis naar Glasgow?
Foto: Unsplash – Celtic Park, Glasgow

Voetbalreis Rangers

Ondanks Glasgow Rangers langer bestaat dan Celtic is de club niet opgericht met een politiek doel of om een bepaalde groep te representeren. Na de successen van Celtic begon dit langzamerhand wel te ontstaan. De ‘’native’’ en vaak Protestantse Schotten merkten de successen van Celtic en dus de Katholieke Ierse immigranten op.

De successen vielen compleet verkeerd, ‘’wat dachten die immigranten wel niet?’’ waardoor Protestantse Schotten zich achter Glasgow Rangers begonnen te scharen.

De mix van politiek, geloof en afkomst zorgde ervoor dat er twee voetbalclubs zijn binnen één stad die verschillen in: geloof, afkomst en politieke voorkeuren. Wij hoeven je niet te vertellen dat dit een dodelijke cocktail is van verschillen, dit verklaart wel waarom de Old Firm derby zo beladen is.

Decor van de Old Firm Derby

Zowel Celtic Park als het Ibrox stadium is natuurlijk het decor van de Old Firm derby. Zowel Celtic als Glasgow Rangers hebben een fantastisch voetbalstadion. We vertellen je graag meer over deze twee legendarische voetbalstadions in Glasgow. Of je nu de voetbalreis naar Celtic of een voetbalreis naar Rangers maakt, in onze ogen moet je ze beide een keer bezocht hebben!

Voetbalreis Celtic Park

Sinds het ontstaan van Celtic speelt de club al op het zogeheten Celtic Park. Ondanks de naam ongewijzigd is gebleven is Celtic wel één keer verhuisd. Dit uiteraard wel binnen de grenzen van de wijk Parkhead. In 1892 zo’n vier jaar na de eerste wedstrijd van Celtic moest de club noodgedwongen verhuizen. Dit nadat de vermeende huur van 50 pond werd verhoogd naar 450 pond, wat voor Celtic onaanvaardbaar was.

Paradise

Niet lang na de verhoging van de huur wist Celtic een paar 100 meter verderop een nieuwe locatie voor het stadion te vinden. De bouw begon en het resultaat was een van de mooiste stadions uit het tijdperk.

Vergeleken met het oude stadion was dit nieuwe onderkomen een paradijs voor de Celtic supporters. Tot de dag van vandaag wordt het Celtic Park dan ook ‘’Paradise’’ genoemd.

Na veel renovaties en aanpassingen te hebben gedaan was het in de jaren ’90 toch echt tijd voor een grote verbouwing van Celtic Park. Ondanks de slechte financiële omstandigheden van Celtic in de jaren ’90, wisten ze met leen constructies toch alles rond te krijgen. Het resultaat mag er wezen, een prachtig stadion dat plek biedt voor meer dan 60.000 toeschouwers. Hier moet jij geweest zijn tijdens je voetbalreis naar Celtic.

Ondanks er een mooi stadion voor in de plaats is gekomen kijken veel voetballiefhebbers met pijn in het hart terug naar het oude Celtic Park. Een old school Brits stadion waar menig voetballiefhebber zijn hart sneller van ging kloppen.

Jammer dat dit stadion niet meer te bezoeken is, niet te vergeten dat door het nieuwe stadion Celtic uit de problemen is gekomen en dit nog veel meer fantastische Old Firm Derby’s heeft opgeleverd. Hierdoor kun jij tot de dag van vandaag nog een voetbalreis naar Celtic maken!

Celtic Park gefotografeerd van de buitenzijde. Celtic park is al sinds het ontstaan van Celtic de thuishaven van de voetbalclub uit Glasgow.
Foto: Voetbalsteden.com – Celtic Park, Glasgow

Voetbalreis Ibrox Stadium

Sinds 1899 is Ibrox park de thuishaven van het grote Rangers, een paar verbouwingen en een naamsverandering later biedt het indrukwekkende voetbalstadion in Glasgow plek voor meer dan 50.000 toeschouwers.

Ondanks Celtic Park vandaag de dag meer plekken biedt dan het Ibrox Stadium zal de titel voor meeste toeschouwers bij een Old Firm Derby waarschijnlijk voor altijd bij het Ibrox blijven. In 1939 zijn er bijna 120.000 supporters geweest die de wedstrijd vanuit het Ibrox hebben bekeken. Dit is meer dan een verdubbeling van de huidige (zit) capaciteit die het voetbalstadion heeft. Kunnen jullie je enigszins voorstellen hoe vol het Ibrox Stadion toen heeft gezeten?!

Ook het Ibrox Stadium heeft vele verbouwingen ondergaan, toch is de kern van het voetbalstadion redelijk gelijk gebleven. De grootste verandering aan het Ibrox stadion is dat de hoeken zijn dichtgemaakt. Ondanks dat is het de voetbalreis naar Glasgow Rangers meer dan waard.

Opmerkelijk tijdens en rondom Celtic – Glasgow Rangers

Er zijn altijd gebeurtenissen waar je je vraagtekens bij hebt, dit kunnen geweldige dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zojuist benoemde bezoekersaantal van bijna 120.000 toeschouwers tijdens een Old Firm Derby. Toch kunnen het ook gebeurtenissen zijn die lang blijven hangen, en juist een negatieve impact hebben. Onderstaande gebeurtennissen zijn zeker interessant voor je voetbalreis naar Glasgow en horen bij de geschiedenis van de Old Firm derby.

Ramp in Ibrox

We beginnen met een tragedie waar tot op de dag van vandaag nog veel vragen over zijn. In 1971 stierven er maar liefst 66 mensen tijdens een Old Firm derby. De exacte reden van de ramp zijn meerdere hypotheses over. Na een goal in de 90ste minuut van Celtic, begonnen Rangers supporters het stadion te verlaten. Toen Rangers na deze goal alsnog de gelijkmaker wist te maken wilde een groot deel van de verlatende aanhangers terug de tribunes op. Door de enorme druk begaf een hek het op de beruchte ‘’Stairway 13’’. Vele Rangers supporters vielen wat en kettingreactie veroorzaakte. Dit resulteerde dus in een afschuwelijk aantal doden. Later werd ontkracht dat het hek brak door de terugkerende supporters.

Ondanks er dus twijfels zijn over de oorzaken veranderd dit niet het verschrikkelijk aantal doden. Mocht je Ibrox stadium willen bezoeken kun je ook het bijbehorende memorial opzoeken. Aan de buitenzijde van het stadion is een standbeeld van John Greig te vinden, de aanvoerder op het moment van de ramp fungeert als memorial.

Non-Catholic Policy bij Glasgow Rangers

De politieke voorkeuren en geloofsovertuigingen zorgen ervoor dat Rangers onderdeel uitmaakt van een van de meest beladen derby’s die wij kennen, de Old Firm. De haat naar het Katholieke geloof en Celtic was zo groot dat Rangers een vermeende ‘’Non-Catholic policy’’ had. Simpel gezegd, in de periode van 1920 tot 1970 had Glasgow Rangers de ongeschreven regel geen openlijke Katholieke spelers aan te trekken. Hier kwam na veel media aandacht en een gevoelige transfer van een ex-Celtic speler en tevens openlijk Katholieke Mo Johnstone, een einde aan.

Wat hier het vreemde aan is? Naast dat je mensen afkeurt op hun geloof houdt het in dat zelf het bestuur bij Glasgow Rangers dergelijke spelers niet wilde contracteren. Dit kan uiteraard uit angst zijn voor de eigen achterban maar dit leefde dus wel bijna 50 jaar bij deze immense voetbalclub. Dit benadrukt de haat tussen Celtic en Glasgow Rangers.

Ibrox Stadium, thuishaven van Glasgow Rangers. Het voetbalstadion mag zeker niet op je to visit lijstje ontbreken als jij een voetbalreis naar Glasgow maakt.
Foto: Voetbalsteden.com – Ibrox Stadium, Glasgow

Het faillissement van Glasgow Rangers

Glasgow Rangers was tot 2012 een van de weinige clubs die vanaf de oprichting van het Schotse competitie voetbal in de hoogste divisie uitkwam. Na financieel wanbeleid kwam hier ondanks een doorstart toch echt een eind aan ‘’Glasgow Rangers’’. Na een overname was Rangers F.C. geboren en stond met de nieuwe eigenaar te springen om in de hoogste divisie in te stromen. Toch staken de clubs uit de hoogste divisie hier een stokje voor…

Om met het nieuwe Rangers F.C. in de hoogste divisie in te stromen moest 2/3 van de clubs uit de Schotse voetbalcompetitie hiermee instemmen. Door het ontbreken van een flink aantal stemmen moest het nieuwe Rangers F.C. ‘’gewoon’’ onderaan de Schotse voetballader starten. Dit leek het einde van voetbalreizen naar Rangers.

Na een aantal loodzware (financiële) jaren en 4x achter elkaar te promoveren was Rangers terug waar het naar ieder voetballiefhebbers inzien hoort, de hoogste voetbaldivisie van Schotland. Met de terugkeer naar het hoogste niveau is eindelijk een van de grootste derby’s op de wereld terug! De Old Firm! En voetbalreizen naar Rangers is weer mogelijk.

Voetbalreis naar Glasgow

Nu we je tot in detail hebben verteld waar de haat en nijd tussen Celtic en Glasgow Rangers vandaan komt weten we bijna zeker dat jij een voetbalreis naar Celtic of een voetbalreis naar Rangers wilt maken. Uit ervaring weten wij dat het nog best lastig kan zijn om bijvoorbeeld aan tickets te komen voor de Old Firm of überhaupt aan kaarten voor Celtic en Glasgow Rangers.

Wij bij Voetbalsteden.com willen dat jij goed voorbereid op Voetbalreis gaat. Daarom hebben wij naast een GRATIS E-reisgids ook een uitgebreid reisadvies geschreven voor de voetbalstad Glasgow. Lees vooral onze Glasgow pagina en vraag de E-reisgids aan. Zo kun jij ervoor zorgen dat je alles uit je voetbalreis naar Glasgow haalt!

We willen je meegeven, of je nu een voetbalreis naar Celtic of een voetbalreis naar Rangers maakt. Het zijn beide fantastische clubs die je bezocht moet hebben. Ondanks je een voorkeur hebt voor één van de twee voetbalclubs uit Glasgow moet je beide stadions hebben bezocht tijdens je voetbalreis.

Wedstrijdkaarten Glasgow Rangers – Celtic

Mocht je nu al helemaal overtuigd zijn en je gelijk willen verzekeren van een voetbalreis naar Glasgow en kaarten voor Celtic – Rangers? Wij hebben erg goede ervaringen met een aantal voetbalreis organisaties. Zo hebben wij een keer een Old Firm Derby meegemaakt met Voetbalreizen.com, een erg fijne organisatie die je gehele voetbalreis naar Glasgow kan verzorgen, dus ook kaarten voor Celtic – Rangers.

Naast Voetbalreizen.com hebben wij ook goede ervaringen met Equipovoetbalreizen. Wij adviseren om gewoon bij beide partijen te kijken wat ze voor jullie kunnen betekenen. Via hun site kun je of direct een voetbalreis naar Glasgow boeken maar ook nog wat informatie over voetbalreizen opvragen. Wij kunnen je in ieder geval uit ervaring vertellen dat beide voetbalreis organisaties het beste voor hebben met hun klanten!

E-reisgids over de voetbalstad Glasgow. Maak je een voetbalreis naar Glasgow en wil je de Old firm, Celtic - Glasgow Rangers bezoeken? Dan is de E-reisgids je ideale hulpmiddel om niks te missen tijdens je voetbalreis naar Glasgow!

Vergeet de E-reisgids niet!

  • Alles over Glasgow Rangers & Celtic
  • Voetbalclubs in & rondom Glasgow
  • Het uitgaansleven in de voetbalstad Glasgow
    • Top 3 Pubs & Clubs
  • Vervoer binnen de stad Glasgow
  • Voetbalticket advies voor Glasgow
  • Extra reistips voor de voetbalstad Glasgow!

2 gedachten over “Old Firm Derby: Celtic – Glasgow Rangers

  1. Pingback: URL

Geef een reactie