Voetbalreis naar North West Engeland

Of je nu een voetbalreis naar Liverpool of een voetbalreis naar Manchester maakt, je denkt gelijk aan twee stadsderby’s. De Manchester Derby gaat uiteraard tussen Manchester United & Manchester City. In Liverpool is dit de Merseyside Derby tussen Everton & Liverpool. Toch gaan we het vandaag niet hebben over één van deze beladen stadsderby’s. Vandaag staat in het teken van The North West Derby. Dit is namelijk dé voetbalwedstrijd tussen twee grootmachten uit het Engelse voetbal, Liverpool – Manchester United.

The North West Derby?

We beginnen met de herkomst van deze derby tussen Liverpool en Manchester United. Want waar komt deze haat tussen de twee voetbalclubs vandaan? Fans van zowel Liverpool als Manchester United geven namelijk aan dat ze de grootste hekel aan elkaar hebben. Dus niet aan hun lokale rivalen Manchester City en Everton.

Streek derby

Geografisch gezien is Liverpool Manchester United een ware streekderby in het North West gedeelte van Engeland. Met iets meer dan 50km en minder dan één uur rijden ben je van het Liverpool in Manchester. Dit is voor Engelse begrippen erg dicht op elkaar en de rivaliteit tussen de twee voetbalsteden gaat veel verder dan alleen voetbal.

Geschiedenis tussen Manchester en Liverpool

Ver voor de eerste voetbalwedstrijd in de tijd van de industrialisatie was Manchester een vooruitstrevende industriestad van Engeland. Toen Liverpool door de bouw van een enorme haven een inhaalslag begon te maken, begon het de titel van Manchester over te nemen. Hierop besloten rijke handelaren uit Manchester een kanaal te financieren. The Manchester Ship Canal moest de haven van Liverpool omzeilen. Niet alleen de haven werd omzeilt ook de kosten die de Port of Liverpool aan binnenkomende schepen berekende.

De workingclass havenarbeiders en politici uit Liverpool waren uiteraard not-amused door het nieuws van The Manchester Ship Canal. Hierdoor zou de Port of Liverpool namelijk veel import- en exportkosten misgaan lopen.

Toch werd het Manchester Ship Canal gegraven, tot irritatie van Liverpool. Nog geen drie maanden nadat het kanaal klaar was, stond er een erg belangrijke voetbalwedstrijd op het programma. De promotie/degradatie wedstrijd: Liverpool Manchester United in de tijd dat de spanningen dus al erg hoog opliepen. De wedstrijd werd gewonnen door Liverpool hierdoor promoveerde The Reds waardoor Manchester United degradeerde. Dit zorgde uiteraard voor nog meer spanningen tussen de twee voetbalsteden Manchester Liverpool, we kunnen wel zeggen dat de rivaliteit hier is ontstaan.

Glorie jaren voor Liverpool en Manchester United

We hoeven je niet te vertellen dat zowel Liverpool als Manchester United de meest succesvolle voetbalclubs zijn uit Engeland. De ploegen staan namelijk op nummer één en twee als het gaat om meeste titels in Engeland.

Voordat de hoogste divisie in Engeland de Premier League heette was Liverpool de meest succesvolle voetbalclub uit Engeland. Met 18 titels liep het ver voor op Manchester United die er toen pas zeven landstitels in het bezit had. Niemand had gedacht dat Manchester United Liverpool ooit ging inhalen. Toch gebeurde dit, de glorie jaren van Manchester United begonnen onder de legendarische Schot Sir Alax Ferguson in de ”vernieuwde” First Division, de Premier League!

Manchester United wist binnen een kort tijdsbestek 13 Premier League titels op hun naam te zetten. Hierdoor komen ze op een totaal van 20 Engelse landstitels. In al die tijd wist Liverpool geen landstitel meer te veroveren. Manchester United is daarom, als het gaat om landstitels, nummer één in Engeland. Dit tot frustratie van Liverpool die niet meer kunnen zeggen dat hun de nummer één van Engeland zijn…

Deze inhaalslag ligt uiteraard erg gevoelig bij de Liverpool supporters, waar Manchester United dit ziet als een grote overwinning. Dit laaide een aantal jaar geleden de rivaliteit van de North West Derby weer flink op. Waar Liverpool supporters nu graag naar verwijzen is de winst van inmiddels zes Champions League trofeeën, tegenover drie van Manchester United.

Foto: Unsplash – Liverpool huldiging na Champions League winst 2019

Transfers en meest gehate spelers

Erg opvallend is dat sinds 1964 er geen directe transfer meer geweest is tussen Liverpool en Manchester United. Dit benadrukt de haat die er tussen de clubs heerst. Een speler van de ene voetbalclub wordt simpelweg niet geaccepteerd bij de andere voetbalclub. Gaat dit te ver? In onze ogen is dit het toppunt van rivaliteit, zodra je ooit voor Liverpool hebt gekozen kun je niet meer voor Manchester United spelen en andersom. Dit is de North West Derby!

Wayne Rooney & Steven Gerrard

Vraag aan een supporter van Manchester United welke speler hij het meest haat en de kans is groot dat dit Steven Gerrard is. Vraag het aan een supporter van Liverpool en de kans is groot dat je de naam van Wayne Rooney hoort. We gaan iets dieper in op de haat op deze twee spelers en waar deze haat precies vandaan komt?

Wayne Rooney is één van de meest gehate spelers onder supporters van Liverpool, hoe dit komt? Naast dat Wayne Rooney jaren lang furore maakte in het shirt van Manchester United is het een speler uit de jeugdopleiding van lokale rivaal Everton. Zowel bij Everton als Manchester United was Wayne Rooney een publiekslieveling waardoor de speler gehaat wordt door de Liverpool aanhang. Daarnaast heeft Wayne Rooney nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij tijdens zijn opvoeding heeft meegekregen om Liverpool te haten.

Stevan Gerrard is voor veel buitenlandse voetballiefhebbers een zeer sympathieke speler. Bijna zijn gehele carrière spelend voor één club waar hij successen maar ook diepe dalen heeft meegemaakt. Ondanks dat is het één van de meest gehate voetbalspelers in Engeland en helemaal onder de supporters van Manchester United. Liverpool is onder de andere voetbalclubs erg gehaat door de eerdere successen. Als jij bij zo’n club publiekslieveling wordt, ben je uiteraard snel de pispaal van het Engelse voetbal.

North West Derby bezoeken

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat de North West Derby een van de meest beladen voetbalderby’s is die wij ooit hebben meegemaakt. Wij kunnen het dan ook alleen maar aanraden om een voetbalreis naar Liverpool of een voetbalreis naar Manchester te maken. Bij voorkeur plan je dit zo in dat je de North West Derby kunt bijwonen. Dit is namelijk de beste Premier League wedstrijd die je kunt bezoeken!

Kaarten Manchester United Liverpool

Aan wedstrijdkaarten voor Liverpool – Manchester United komen kan nog erg lastig zijn. Toch hebben wij een partner die dit soort voetbaltickets wel kan regelen. Mede door Voetbalreizen.com hebben wij een North West Derby bijgewoond en dit was ronduit geweldig. De gehele voetbalreis naar Liverpool was geregeld en de wedstrijdkaaten voor Liverpool – Manchester United waren geregeld. Hierdoor hebben wij één van de meest beladen voetbalwedstrijden uit ons leven meegemaakt.

Mocht je nu overtuigd zijn en de North West Derby willen bijwonen? Kijk dan bij onze partner Voetbalreizen.com en zorg ervoor dat jij kunt zeggen dat je Manchester United Liverpool hebt bijgewoond. Vink snel de North West Derby van je lijstje!

Geef een reactie