Voetbalreis naar North West Engeland

Of je nu een voetbalreis naar Liverpool of een voetbalreis naar Manchester maakt, je denkt gelijk aan twee stadsderby’s. De Manchester Derby gaat uiteraard tussen Manchester United & Manchester City. In Liverpool is dit de Merseyside Derby tussen Everton & Liverpool. Toch gaan we het vandaag niet hebben over één van deze beladen stadsderby’s. Vandaag staat in het teken van The North West Derby. Dit is namelijk dé voetbalwedstrijd tussen twee grootmachten uit het Engelse voetbal, Liverpool – Manchester United.

The North West Derby?

We beginnen met de herkomst van deze derby tussen Liverpool en Manchester United. Want waar komt deze haat tussen de twee voetbalclubs vandaan? Fans van zowel Liverpool als Manchester United geven namelijk aan dat ze de grootste hekel aan elkaar hebben. Dus niet aan hun lokale rivalen Manchester City en Everton. Erg opvallend, dus wij zijn er dieper in gedoken!

Streek derby

Geografisch gezien is Liverpool Manchester United een ware streekderby. De twee grote voetbalsteden liggen in het North West gedeelte van Engeland. Met iets meer dan 50km en minder dan één uur rijden ben je van hartje Liverpool in het centrum van Manchester. Dit is voor Engelse begrippen een erg korte afstand. De haat en nijd tussen de twee voetbalsteden gaat dan ook veel verder dan alleen voetbalrivaliteit…

Geschiedenis tussen Manchester en Liverpool

Ver voor de eerste voetbalwedstrijd tijdens de industrialisatie, was Manchester de meest vooruitstrevende industriestad van Engeland. Toen Liverpool door de bouw van een enorme haven een inhaalslag begon te maken, begon het de titel: ”grootste havenstad”, van Manchester over te nemen.

De haven in Liverpool moest worden gepasseerd voordat je in Manchester kon komen. De havenstad Liverpool berekende dan ook veel importkosten als een schip wilde doorvaren naar de stad Manchester. Dit was uiteraard niet goed voor de handel en daarom besloten rijke handelaren uit Manchester een kanaal te financieren. The Manchester Ship Canal moest de haven van Liverpool omzeilen. Niet alleen de haven werd omzeilt, maar voornamelijk de kosten die de Port of Liverpool aan binnenkomende schepen berekende.

De workingclass havenarbeiders en politici uit Liverpool waren uiteraard not-amused door het nieuws van The Manchester Ship Canal. Hierdoor zou de Port of Liverpool enorm veel geld mislopen die ze berekende aan schepen die vanuit hun haven door vaarde naar Manchester.

Toch werd het Manchester Ship Canal gegraven, tot irritatie van Liverpool. Nog geen drie maanden nadat het kanaal klaar was, stond er een erg belangrijke voetbalwedstrijd op het programma. De promotie/degradatie wedstrijd: Liverpool Manchester United! De wedstrijd werd gewonnen door Liverpool, hierdoor promoveerde The Reds en Manchester United degradeerde. Deze beladen derby zorgde uiteraard voor nog meer spanningen in het Nort-West gedeelte van Engeland. De rivaliteit tussen de twee voetbalsteden Manchester & Liverpool, vond hier toch wel écht zijn ontstaan.

Glorie jaren voor Liverpool & Manchester United

We hoeven je niet te vertellen dat zowel Liverpool als Manchester United de meest succesvolle voetbalclubs zijn uit Engeland. De ploegen staan namelijk op nummer één en twee als het gaat om meeste titels in Engeland.

Voordat de hoogste divisie in Engeland de Premier League heette was Liverpool de meest succesvolle voetbalclub uit Engeland. Met 18 titels liep het ver voor op Manchester United die toen pas zeven landstitels op zijn naam had staan. Niemand had gedacht dat Manchester United Liverpool ooit ging inhalen. Toch gebeurde dit, de glorie jaren van Manchester United begonnen onder de legendarische Schot Sir Alex Ferguson. De ”vernieuwde” First Division, de Premier League was geboren en de gloriejaren van Manchester United waren begonnen!

Manchester United wist binnen een kort tijdsbestek 13 Premier League titels te bemachtigen. Hierdoor komen ze op een totaal van 20 Engelse landstitels. In al die tijd wist Liverpool geen landstitel meer te veroveren. Manchester United is daarom, als het gaat om landstitels, nummer één in Engeland. Dit tot frustratie van Liverpool supporters die niet meer kunnen zeggen dat hun de nummer één van Engeland zijn…

Deze inhaalslag ligt uiteraard erg gevoelig bij de Liverpool supporters, waar Manchester United dit ziet als een grote overwinning. Dit laaide een aantal jaar geleden de rivaliteit van de North West Derby weer flink op. Waar Liverpool supporters op dit moment graag naar verwijzen is de winst van inmiddels zes Champions League trofeeën, tegenover drie van Manchester United.

Foto: Unsplash – Liverpool huldiging na Champions League winst 2019

Transfers en meest gehate spelers

Erg opvallend is dat sinds 1964 er geen directe transfer meer geweest is tussen Liverpool en Manchester United. Dit benadrukt de haat die er tussen de clubs heerst. Een speler van Manchester United wordt simpelweg niet geaccepteerd bij Liverpool en vice versa. Gaat dit te ver? In onze ogen is dit het toppunt van rivaliteit, zodra je ooit voor Liverpool hebt gekozen kun je niet meer voor Manchester United spelen en andersom. Dit is de North West Derby!

Wayne Rooney & Steven Gerrard

Vraag aan een supporter van Manchester United welke speler hij het meest haat en de kans is groot dat dit Steven Gerrard is. Vraag het aan een supporter van Liverpool en de kans is groot dat je de naam van Wayne Rooney hoort. We gaan iets dieper in op de haat op deze twee spelers en waar deze haat precies vandaan komt?

Wayne Rooney is één van de meest gehate spelers onder supporters van Liverpool, hoe dit komt? Naast dat Wayne Rooney jaren lang furore maakte in het shirt van Manchester United is het een speler uit de jeugdopleiding van lokale rivaal Everton. Zowel bij Everton als Manchester United was Wayne Rooney een publiekslieveling waardoor de speler gehaat wordt door de Liverpool aanhang. Daarnaast heeft Wayne Rooney nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij tijdens zijn opvoeding heeft meegekregen om Liverpool te haten.

Stevan Gerrard is voor veel buitenlandse voetballiefhebbers een zeer sympathieke speler. Bijna zijn gehele carrière spelend voor één club waar hij successen maar ook diepe dalen heeft meegemaakt. Ondanks dat, is het één van de meest gehate voetbalspelers in Engeland en helemaal onder de supporters van Manchester United. Liverpool is onder de andere voetbalclubs erg gehaat door de eerdere successen. Als jij bij zo’n club publiekslieveling wordt, ben je uiteraard snel de pispaal van het Engelse voetbal, zo ook Stevan Gerrard.

North West Derby bezoeken

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat de North West Derby een van de meest beladen voetbalderby’s is die wij ooit hebben meegemaakt. Wij kunnen het dan ook alleen maar aanraden om een voetbalreis naar Liverpool of een voetbalreis naar Manchester te maken. Bij voorkeur plan je dit zo in dat je de North West Derby kunt bijwonen. Dit is namelijk in onze ogen de beste Premier League wedstrijd die je kunt bezoeken!

Als je tijdens je voetbalreis in Manchester of Liverpool verblijft, raden we het zeker aan ook de andere voetbalstad te bezoeken. Zoals eerder benoemd liggen de voetbalsteden Liverpool en Manchester maar 50km bij elkaar vandaan. In minder dan een uur met het goed geregelde openbaar vervoer in Engeland sta je van de ene voetbalstad in de andere.

Andere voetbalclubs en voetbalstadions

Het is waarschijnlijk niet nieuw voor je dat ook Everton in Liverpool speelt en Manchester City in Manchester. Door beide steden te bezoeken kun je tijdens één voetbalreis vier Engelse grootmachten bezoeken. Daarnaast kunnen wij voornamelijk het voetbalstadion Goodison Park van Everton aanraden om te bezoeken. Het Etihad Stadium van Manchester City is hypermodern en uiteraard indrukwekkend. Alleen gaat ons voetbalhart hier niet sneller van kloppen, de overige stadions, hieronder benoemd, zorgen hier wel voor:

  • Old Trafford – Manchester United
  • Goodison Park – Everton
  • Anfield – Liverpool

In het Greater Manchester gedeelte zijn er naast Engelse grootmachten nog meer Engelse profvoetbalclubs te vinden. In onze GRATIS E-reisgids van de Voetbalstad Manchester is hier meer over te lezen. De E-reisgids van Manchester in te downloaden via de Voetbalstad Manchester pagina!

Kaarten Manchester United Liverpool

Aan wedstrijdkaarten voor Liverpool – Manchester United komen kan nog erg lastig zijn. Toch hebben wij een partner die dit soort voetbaltickets wel kan regelen. Mede door Voetbalreizen.com hebben wij een North West Derby bijgewoond en dit was ronduit geweldig. De gehele voetbalreis naar Liverpool was geregeld en de tickets voor Liverpool – Manchester United waren geregeld. Hierdoor hebben wij één van de meest beladen voetbalwedstrijden uit ons leven meegemaakt. Wij schreven ook een blog over Liverpool Tickets!

Mocht je nu overtuigd zijn en de North West Derby willen bijwonen? Kijk dan bij onze partner Voetbalreizen.com en zorg ervoor dat jij kunt zeggen dat je Manchester United Liverpool hebt bijgewoond. Vink snel de North West Derby van je lijstje!

Een gedachte over “The North West Derby: Liverpool – Manchester United

Geef een reactie