Voetbalreis naar Warschau

Maart 2019 besloten we af te reizen naar Polen om daar een wedstrijd te bezoeken van het beruchte Legia Warschau. Naast een wedstrijd in het Wosjka Polskiego wilden we ook het Stadion Polonii van KS Polonia Warschau bezoeken. Met de volledige voetbalreis uitgestippeld stapten we vol goede moed in het vliegtuig. De vlucht zou ons naar Warschau Modlin brengen, een luchthaven ver buiten de voetbalstad Warschau. Onze eerste wedstrijd in Polen werd snel een feit en we waren eerlijk gezegd erg gespannen. Wij nemen je mee in onze voetbalreis naar Warschau!

Waarom een voetbalreis naar Warschau?

Elke voetbalsupporter die die wel eens op social media scrollt ontkomt niet aan de filmpjes van Legia Warschau. Als je social media moet geloven is het wekelijks een heksenketel bij Legia Warschau. Vuurwerk en oorverdovend gezang schijnt daar de normaalste zaak van de wereld te zijn. De filmpjes en de verhalen wekte uiteraard onze nieuwsgierigheid. Hierdoor kwam een voetbalreis naar Warschau snel bovenaan ons lijstje te staan. Niet veel later stonden we er, in de Poolse hoofdstad, geen idee wat we konden verwachten van deze rauwe en toch wel beruchte voetbalstad Warschau.

Bij aankomst in het appartement is het eerste wat we deden een Uber pakken naar het Stadion Polonii. Dit is het stadion van de ooit succesvolle ploeg: KS Polonia Warschau. De club speelde helaas geen thuiswedstrijd in het voetbalweekend dat wij in Warschau waren. Ondanks we geen wedstrijd van deze laagvlieger hebben kunnen bezoeken was het Stadion Polonii indrukwekkend…

KS Polonia Warschau

Het was een gure dag en daar stond het, een grimmige setting midden in de Oostblok stad. Ons voetbalhart begon sneller te kloppen en we waren erg onder de indruk van dit rauwe stadion. Als dit bezoek aan het Stadion Polonii een voorbode was voor de rest van ons voetbalweekend in Warschau, beloofde dit een mooie voetbalreis te worden.

Bij het Stadion Polonii aangekomen zijn we nog bij de receptie naar binnengegaan. Uiteraard met de vraag of we foto’s in het stadion mochten maken. De bewaker twijfelde hevig maar kon het helaas niet toestaan. Hij adviseerde ons rondom het stadion te lopen waar je aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune dicht op het veld kon komen. Hij had gelijk, daar stonden we, een aantal meter van het veld verwijderd waar we een paar prachtige foto’s konden maken. Dicht genoeg op het veld om de echte sfeer van het Stadion Polonii te proeven.

Het stadion Polonii is een stadion in nabij het centrum van Warschau. De club is al jaren niet meer de topclub die het is geweest en komt in een erg lage divisie uit. KS Polonia Warschau blijft wel de tweede club uit Warschau en daarom zeker waard om te bezoeken tijdens je voetbalreis naar Warschau.
Foto: Voetbalsteden.com – Stadion Polonii vanuit de korte zijde gefotografeerd

KS Polonia Warschau, club in verval

Het vreemdste aan de gehele setting is dat KS Polonia Warschau enorm is vervallen. Op het moment dat wij daar waren speelt de club slechts in de 3. Liga van Polen en zich net een subtopper mag noemen… Dit is helemaal een raar gevoel als je over de succesjaren leest. De club is zelfs nog in het seizoen 1999/2000 voor de tweede keer kampioen van Polen geworden. Daarbij komt dat dat jaar zelfs de dubbel een feit voor de voetbalclub uit Warschau…

KS Polonia Warschau is niet meer wat het is geweest, waar ze in 2010 nog NAC Breda troffen in de voorrondes van de Europa League ging het snel bergafwaarts met de tweede club. De slechte resultaten deed ook de toeschouwersaantallen geen goed. Mocht je dus ooit een wedstrijd willen bezoeken hoef je je niet druk te maken over tickets. Het stadion dat plek biedt voor meer dan 7.000 toeschouwers trekt vandaag de dag nog geen 100 supporters per wedstrijd…

Stadion Polonii gefotografeerd vanuit de hoek van het stadion. Het stadion moet je bezoeken tijdens je voetbalreis naar Warschau.
Foto: Voetbalsteden.com – Stadion Polonii, afbeelding van de hoofdtribune

Uitgaan in de voetbalstad Warschau

Na ons uitgebreide bezoek aan het Stadion Polonii gingen we door. We kwamen aan op een vrijdag en de avond wedstrijd Legia Warschau – Slask Wroclaw stond pas de zaterdagavond op de planning. Het werd tijd om het nachtleven maar eens te ontdekken en we hoefde niet ver te zoeken. Vlakbij ons appartement zijn we gaan eten waar een vriendelijke Poolse bediende ons de naam van de uitgaansstraat in Warschau kon vertellen. Het zat letterlijk op 250 meter van ons appartement. Soms moet je geluk hebben met dit soort dingen.

Na het eten zijn we wat drank gaan inslaan en zijn we rond 00:00 richting de uitgaansstraat gelopen. We kunnen je vertellen dat uitgaan in Polen veel gemoedelijker is dan je denkt. De meeste Polen vinden het maar al te gezellig dat er toeristen in hun stad komen. Wel is de taalbarrière soms erg lastig. We hadden het idee dat zo’n 50% van de Polen geen tot weinig Engels spraken. Dus soms was het even inschatten of er een Pool een enorme hekel aan je had of dat ze gezicht gewoon standaard op onweer stond.

Poolse cultuur

Na wat praatjes te hebben gemaakt raakte we uiteindelijk aan de praat met een goed Engels sprekende Pool. Hij bleek een enorm voetballiefhebber te zijn en fan van Legia Warschau. Naast wat tips over waar we voor en na de wedstrijd wat konden gaan drinken vertelde hij over de Poolse cultuur.

We vertelde dat we soms wel erg glazig en boos aangekeken werden. Dit terwijl wij ons zo vriendelijk mogelijk probeerde op te stellen tijdens onze voetbalreis in Warschau. Hij gaf aan dat Polen over het algemeen wat minder emotie tonen en dat het vriendelijk begroeten, zoals veel West-Europese gewend zijn, niet doorgaans is. Dit deed ons een hoop goed, het laatste wat we wilde is ruzie met een local.

Voetbalwedstrijd van Legia Warschau bezoeken

Na een fantastische avond te hebben beleefd in Warschau stond de wedstrijd op de planning. We besloten vroeg naar het stadion te gaan zodat we rondom het voetbalstadion nog een kijkje konden nemen. Het Woskja Polskiego is onlangs verbouwd en is helaas erg modern qua uitstraling. Iets wat totaal niet past bij het beeld dat wij hebben van de Legia Warschau supporters.

Op weg naar het stadion merk je al snel dat voetbal leeft in Warschau. Overal zie je clubkleuren, veel supporters groepen maar vooral veel alcohol. Er staan hele groepen met elkaar flessen sterke drank, bier en nog veel meer naar binnen te werken. Dit gebeurd veelal rondom het stadion waar het erg gemoedelijk is. Dit ondanks de grimmige setting en het om een avondwedstrijd gaat.

Legia Warschau – Slask Wroclaw

Licht gespannen liepen we rond het stadion en merkte al snel een soort welkom gevoel. Toch besloten we aan de lange zijde te gaan zitten. Hierdoor kregen we een goed beeld van de harde kern. Bij binnenkomst snel bier gehaald en ons plekje opgezocht, ondanks het om een zit plek ging kon er de gehele wedstrijd gestaan worden (Zoals het hoort). De wedstrijd (1-0 Legia) was niet om aan te zien. We hebben 90 minuten vol bewondering naar de ‘’Zyleta’’ zoals de supporters van Legia Warschau genoemd worden gekeken. Ondanks we geen vuurwerk hebben gezien was het de voetbalreis naar Warschau meer dan waard.

Het was 90 minuten sfeer, gezang en vooral veel reactie van wat op het veld gebeurde. Bij voetbalclubs uit Duitsland kom je er na een X aantal wedstrijden achter dat het allemaal ééntonige en een erg gemaakte sfeer is. Het liedje afmaken is belangrijker dan reageren wat er op het veld gebeurd. Ondanks het geen denderende wedstrijd was, was het publiek erg fel wat voor een leuke sfeer zorgde. Dit is voetbal een maakt een wedstrijd leuk om naar te kijken. Zo creëer je een heksenketel, niet door 90 minuten lang monotone liedjes te zingen.

Het Woskja Polskiego van Legia Warschau. De harde kern van Legia Warschau laat zich weer van zijn beste kant zien door een erg sfeervol stadion te creeëren.
Foto: Voetbalsteden.com – Fanatieke aanhang Legia Warschau

Erg voldaan liepen we na de wedstrijd het stadion van Legia Warschau uit. We hadden een kort weekend geboekt en zouden zondag einde dag alweer vertrekken richting Nederland. We besloten weer de stad in te gaan en hebben weer een fantastische avond beleefd. Het uitgaansleven is Warschau is erg goed, daarnaast spot goedkoop.

Bezoek aan het Nationaal Stadion in Warschau

De laatste middag besloten we het Nationaal Stadion van Warschau te bezoeken. Een erg mooi stadion gelegen op een verhoging aan de andere kant van de rivier. Dit zorgt ervoor dat je het stadion er goed kan zien vanuit het centrum. Ditzelfde geld voor het zicht vanaf het stadion richting het centrum. Een erg mooie afsluiter voor onze voetbalreis naar Warschau.

Nationaal stadion Polen. Gelegen op een verhoging in de voetbalstad Warschau.
Foto: Unsplash – Nationaal Stadion Warschau

Voetbalreis naar Warschau maken?

Drie bezochte stadions, twee gezellige avonden en één wedstrijd van Legia Warschau waar de sfeer top was. We kunnen terugkijken op een erg leuk voetbalweekend in Warschau. Daarom kunnen we jullie alleen maar adviseren om ook een voetbalreis naar Warschau te maken!

Wil je meer weten over de voetbalstad Warschau en een voetbalreis naar Warschau? Bekijk dan onze voetbalsteden pagina over Warschau waar wij alles over deze stad vertellen.

Geef een reactie