Beruchtste voetbalderby van Italië

Één van de meest beruchte voetbalderby’s uit Italië is de Derby Della Madonnina. De voetbalderby uit Milaan wordt ook wel de ‘’Derby di Milano’’ genoemd. Uiteraard gaat de wedstrijd tussen twee Italiaanse grootmachten die één voetbalstadion met elkaar delen. Natuurlijk hebben we het over de voetbalderby Ac Milaan tegen Inter Milaan. Oftewel de ‘’I Rosseneri’’ (de Rood-Zwarten) tegen ‘’I Nerazzuri’’ (de Blauw-Zwarten).

Onstaan van de Derby Della Madonnina

Wat veel mensen niet weten is dat Inter Milaan is ontstaan uit een groep die zich niet konden vinden in de regelementen van Ac Milaan. De voornaamste reden was dat er geen buitenlandse spelers aangetrokken mochten worden. Vandaar dat deze groep het heft in eigen hand heeft genomen. In het jaar 1908 besloot deze groep een eigen team op te richten. Internazionale en hiermee de Derby Della Madonnina was geboren!

Na het ontstaan van Inter Milaan was de derby nog niet direct geboren. De Derby Della Madonnina had de eerste 15 jaar weinig weg van een échte voetbalderby. De Italiaanse voetbalclubs Internazionale en Ac Milaan speelde sporadisch tegen elkaar en er was geen spraken van een échte rivaliteit. Pas sinds de oprichting van de Italiaanse hoogste divisie begonnen de Milanese voetbalclubs elkaar minimaal twee keer per seizoen te treffen. Dit resulteerde in een ware stadsderby die wij vandaag de dag kennen als de Derby Della Madoninna.

San Siro is de thuishaven van de Italiaanse voetbalderby: Derby Della Madonnina
Foto: Pixabay – Tribunes van het San Siro, Thuishaven van de Derby Della Madonnina

Na succesjaren van zowel Ac Milaan als Internazionale werd de derby steeds beruchter. Vandaag de dag wordt het gezien als één van de meest beruchte stadsderby’s die er is. Daarnaast besloot de voetbalstad Milaan dat het stadion San Siro en later officieel Giuseppe Meazza, gedeeld moest worden met de concurrent. Sindsdien spelen de aartsrivalen onder één dak, iets wat niet heel vaak voorkomt in de voetbalwereld. Wil je hier meer over weten en over lezen? In ons blog over de voetbalstad Milaan kun je hier meer over terugvinden.

Het verschil tussen Ac Milaan & Inter Milaan

Van origine is Inter Milaan de voetbalclub met de meer welvarende supporters uit Milaan. Een bijnaam die de voetbalclub dan ook heeft is ‘’Motoretta’’. Dit verwijst naar de vroegere Inter supporters die op de motor naar het San Siro konden komen. Dit was iets wat voor de arbeidersklasse van Ac Milaan niet mogelijk was. Zo werden hun ook wel ‘’tramvee’’ genoemd. Deze bijnaam verwijst naar het openbaar vervoer waar veel Ac Milaan supporters mee naar het stadion kwamen.

Er zijn nog twee bijnamen die het verschil tussen de herkomst van de twee Milanese voetbalclubs nog maar eens benadrukt. Zo wordt Ac Milaan ook wel ‘’Casciavit’’ genoemd wat schroevendraaier betekend. Dit verwijs naar de arbeidersklasse waar veel vroegere Ac Milaan supporters tot behoorde. Inter Milaan kreeg de bijnaam ‘’Bourgeoisie’’ dit verwijst naar de hogere- of middenstandsklasse.

Vandaag de dag is het verschil in herkomst en financiële gesteldheid niet meer zo zichtbaar als vroeger. Wat de twee beruchte Italiaanse voetbalclubs wel onderscheid en altijd zal blijven onderscheiden zijn hun clubkleuren, blauw & rood…

Clubkleuren van Internazionale, een van de meest beruchte voetbalclubs uit Italië
Foto: Unsplash – Clubkleuren Internazionale in de voetbalstad Milaan

Rivaliteit tussen Internazionale & AC Milaan

Internazionale weet als enige Italiaanse ploeg sinds de oprichting van de Italiaanse competitie op het hoogste niveau uit te komen. Alle andere Italiaanse ploegen weten hoe het is om één of meerdere jaren op een lager niveau te voetballen dan de Serie A. Een prestatie waar ze bij Inter Milaan erg trots op zijn. Uiteraard wrijven ze dit maar al te graag in bij hun stadsgenoot Ac Milaan.

I Rossoneri heeft hierop als antwoord alle gewonnen Europese trofeeën. Hier blijft Ac Milaan zowel Internazionale als Juventus namelijk ver in voor. Zo wist Ac Milaan in haar eentje meer Champions League trofeeën in de wacht te slepen, dan Inter Milaan en Juventus bij elkaar.

Foto: Pixabay – Wedstrijd van Ac Milaan in het San Siro

Een bezoek aan Derby Della Madonnina

Na ons bezoek aan de Derby Della Madonnina hebben we besloten om ooit nog een terug te keren. De atmosfeer in het voetbalstadion San Siro is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. De Curva Nord (Inter Milaan) staat recht tegenover de Curva Sud (Ac Milaan) wat zorgt voor een enorme heksenketel. Het San Siro biedt plek voor meer dan 80.000 man en is nu nog te bezoeken voor een Derby Della Madonnina. Het is namelijk een kwestie van tijd voordat de sloop van het San Siro zal beginnen.

Geef een reactie