Alles over de voetbalstad Barcelona

Jarenlang was Barcelona het voetbal walhalla van de wereld. Grootheden kwamen uit voor Fc Barcelona en één van de beste voetballers aller tijden speelt in de populaire Spaanse voetbalstad. Naast Messi speelde helden als Ronaldinho, Iniesta, Xavi & Puyol de sterren van de hemel in de Spaanse voetbalstad. Barcelona is door het hoogstaande voetbal één van de populairste bestemmingen voor een voetbalreis. Toch willen we verder kijken dan alleen het grote Fc Barcelona, er is namelijk nog een voetbalploeg te vinden! Ook duiken we wat dieper in op de voetbalcultuur & beleving die er in Barcelona heerst.

Fc Barcelona

In dit blog kunnen we niet anders dan aftrappen bij Fc Barcelona. De Spaanse voetbalclub is één van de Europese grootmachten van de afgelopen decennia en de succesvolste ploeg van Spanje. Ze spelen hun thuiswedstrijden in het bekende Camp Nou, dat vertaald ”nieuw veld” betekend. Het indrukwekkende Camp Nou is immens groot en biedt plek voor bijna 100.000 voetbalsupporters.

Voetbalstadion Camp nou

De 99.000 plekken worden doorgaans goed gevuld aangezien vele toeristen en Fc Barcelona fans van over de gehele wereld het voetbalstadion in Barcelona willen bezoeken. Camp Nou is meer dan een voetbalstadion, voor Fc Barcelona fans is het een tempel, een thuishaven…

Camp Nou is een typisch voetbalstadion die je van binnen bekeken moet hebben. Doordat bij de bouw & uitbreiding van het voetbalstadion de hoogte niet opgezocht mocht worden, moesten ze creatief zijn. In plaats van een extra ring bovenop het voetbalstadion, is er een extra ring uitgegraven. Op het eerste oog lijkt het voetbalstadion van Fc Barcelona niet zo indrukwekkend, wij verzekeren dat je compleet van gedachte veranderd bij je entree in de Spaanse voetbaltempel!

Voetbalsupporter van Fc Barcelona tijdens een bezoek aan een voetbalwedstrijd van Fc Barcelona. Wedstrijd wordt gespeeld in het voetbalstadion Camp Nou.
Foto: Pixabay – Voetbalsupporter van Fc Barcelona in een vol Camp Nou

Supporters Fc Barcelona

Als je een wedstrijd van Fc Barcelona kijkt die je dit omdat je liefhebber bent van het voetbal. Het goede veldspel en de wereldklasse spelers die hiervoor zorgen maken het een genot om naar de Spaanse voetbalclub te bekijken. Zoals je misschien wel weet staan ze bij Fc Barcelona niet bekend om de sfeer in het voetbalstadion en de onvoorwaardelijke steun van de supporters.

Hoe dit kan? De commercie die het voetbal langzaam in zijn greep heeft genomen. Ondanks het voetbalstadion van Fc Barcelona altijd goed gevuld is, zijn dit vooral toeristen die een glimp willen opvangen van de beste spelers in de wereld. Deze toeristen drijven de ticketprijzen aardig op waardoor de échte Catalanen uit het voetbalstadion gedreven worden.

Boixes Nois

Ondanks Camp Nou bij de gemiddelde thuiswedstrijd meer weg heeft van een theater met bijbehorend publiek is één van de gevaarlijkste supportersgroepen van Spanje gelinkt aan de Spaanse grootmacht. De Boixos Nois (Catalaans voor ”Gestoortde Gasten”) is een extreem rechtse supportersgroep die zich sinds 1981 vooral naast het veld laat gelden.

Na vele malen in opspraak te zijn gekomen met incidenten als een bedankje aan Liverpool na het Heizel Drama en een afgehakt varkenshoofd op het veld te gooien was in 2003 de maat vol. De Boixos Nois werd door de toenmalige president van de Spaanse voetbalclub verbannen uit het Camp Nou.

Ondanks de verbanning nog steeds geld zijn er kleine groepen van de Boixos Nois vandaag de dag nog steeds in het voetbalstadion van Fc Barcelona te vinden. Ze verzamelen zich voornamelijk op de noordelijke tribune waar ze bij aanvang van de wedstrijd nog wel eens een Hitlergroet doen.

RCD Espanyol bezoeken tijdens je voetbalreis naar Barcelona

Genoeg over Fc Barcelona met het Theater publiek en haar verbannen rechtse aanhang. De voetbalstad Barcelona heeft naast Fc Barcelona namelijk nog een voetbalclub! Vele vergeten dat RCD Espanyol van origine dé Catalaanse voetbalclub van Barcelona is. Fc Barcelona is in 1899 opgericht door Zwitserse immigranten en er speelde in de beginjaren ook veel Engelse spelers bij de Spaanse voetbalclub. Als tegengeluid van de locals werd er door een groep Spaanse studenten RCD Espanyol opgericht!

Voetbalstadion van RCD Espanyol

Sinds 2009 speelt RCD Espanyol haar thuiswedstrijden net buiten Barcelona in het Estadi Cornelià-El Prat. De naam verwijst naar de steden waar tussen het voetbalstadion ligt. Het nieuwbouw stadion biedt met meer dan 40.000 stoeltjes een mooie thuishaven voor de Spaanse voetbalclub RCD Espanyol. De diepblauwe stoeltjes geven het stadion flink wat kleur en is tijdens je voetbalreis naar Barcelona zeker de moeite waard om te bezoeken. Vanaf het centrum van de stad is het nog geen halfuur met het openbaar vervoer!

In de schaduw van Fc Barcelona..?

RCD Espanyol wist nooit de successen te behalen die Fc Barcelona wist veilig te stellen. Naast vier nationale bekers en tweemaal verliezend finalist te zijn in de Europacup wist de ploeg uit de voorstad van Barcelona weinig hoge ogen te gooien.

Qua sfeer en beleving zit je bij RCD Espanyol beter dan bij Fc Barcelona. De verschillende ultragroepen die te vinden zijn op de tribunes van Estadi Cornelià-El Prat werken sinds 1985 nauw samen. Dit komt de sfeer in het voetbalstadion zeker ten goede! De ”Ultras Español” zorgen voor verschillende TIFO-acties bij uit en thuiswedstrijden van de voetbalclub uit Barcelona.

Naast de onderlinge samenwerking van verschillende supportersgroepen van RCD Espanyol hebben ze ook nauwe banden met de aartsrivaal van Fc Barcelona. Niemand minder dan de Ultras van Real Madrid hebben nauwe banden met de Ultras Español!

Vlag van Fc Barcelona in een armer gedeelte van de voetbalstad Barcelona.
Foto: Unsplash – Vlag Fc Barcelona in een armer gedeelte van de voetbastad Barcelona

Bezienswaardigheden tijden je voetbalreis naar Barcelona

Naast al het voetbal is er tijdens je voetbalreis naar Barcelona vast nog tijd en ruimte om de voetbalstad door een andere bril te zien. Toen wij een voetbalreis naar Barcelona maakte hebben wij veel aan de blogs gehad die te vinden zijn op de site van: ”Barcelona met Marta”. We hebben gemerkt dat activiteiten als een voetbaltour door Camp Nou en een wedstrijd bezoeken van RCD Espanyol, prima is af te wisselen met leuke bezienswaardigheden in Barcelona zoals de Sagrada Familia.

Dus wilt je tijdens je voetbalreis naar Barcelona ook wat cultuur snuiven, bekijk dan zeker deze website!

Foto: Unsplash – Uitzicht over de voetbalstad Barcelona

Voetbalreis naar Barcelona

Oke, je hebt nu een korte introductie gehad over de voetbalstad Barcelona. Naast de voetbal gerelateerde zaken weet je ook waar je wat foto’s kunt maken voor het thuisfront. Voor een fantastische weekendtrip is een voetbalreis naar Barcelona ideaal! Meerdere voetbalclubs, supportersgroepen met een verhaal en een bruisende voetbalstad.

Mocht je net zo enthousiast zijn geworden als ons? Wij hebben een site geselecteerd waar jij niet alleen voordelig, maar ook veilig een compleet georganiseerde voetbalreis naar Barcelona kunt boeken! Naast wedstrijdkaarten voor Fc Barcelona weten hun ook de wedstrijdkaarten voor RCD Espanyol te regelen!

Als je nog extra tips of vragen hebt kun je het ons altijd laten weten, vanuit onze reiservaring helpen wij jullie graag verder!

Geef een reactie