Rivaliteit in de voetbalstad Londen

Het is een van de bekendste derby’s uit Londen en misschien wel van Engeland. De North London Derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur is een van de wedstrijden waar menig voetballiefhebber naar uitkijkt. Tot 1913 was de wedstrijd uit Londen nog een ‘’normale‘’ stadsderby. De rivaliteit is ontstaan op het moment dat Arsenal in 1913 besloot te verhuizen naar het legendarische voetbalstadion Highbury. Tot 2006 was dit de thuishaven van Arsenal. Ondanks White Hart Lane en Highbury verleden tijd zijn is een voetbalreis naar Londen nog zeker aan te raden. Helemaal als jij kaarten voor de Noord Londen Derby weet te bemachtigen.

Ontstaan van de rivaliteit tussen Arsenal & Tottenham Hotspur

Arsenal en Tottenham Hotspur zijn vanaf hun ontstaan stadsgenoten. Tot 1913 was er weinig aan de hand tussen de twee voetbalclubs uit Londen. Vaak zijn de clubs uit Londen elkaars rivalen, maar is er één voetbalclub die zo dichtbij ligt dat ze die voetbalclub beschouwen als de nummer één rivaal.

Tot 1913 voetbalde Arsenal in een ander deel van de voetbalstad Londen. Vandaar dat de rivaliteit tussen de twee Londense clubs niet zo groot zoals we die nu kennen. Arsenal is ontstaan in de wijk Woolwich, dit ligt in het zuidoosten van de Engelse voetbalhoofdstad. Met de bouw van Highbury in Noord-Londen waren de supporters van Tottenham Hotspur not amused. Arsenal betrad hiermee het territorium van Tottenham, aangezien het Highbury ”maar” 5 kilometer verwijderd is van White Hart Lane. Met de komst van Arsenal naar Noord Londen was de rivaliteit en daarmee de North Londen Derby geboren! Als jij dus binnenkort besluit om een voetbalreis naar Londen te maken weet je welke wedstrijd jij moet bijwonen!

Arsenal

De Gunners danken hun bijnaam aan de oprichters van het voetbalteam. Dit waren namelijk arbeiders van de Koninklijke wapenfabriek, Royal Arsenal. Arsenal is één van de meest succesvolle voetbalclubs van Engeland en de meest succesvolle ploeg uit Londen. De vele trofeeën die gewonnen zijn op Highbury maakt het voetbalstadion een magische plek. Voor de Arsenal Supporters is het zelfs heilig. Ondanks het Emirates Stadium nu de thuishaven van Arsenal is, is het Highbury niet geheel verloren gegaan.

Doordat het voetbalstadion een monument is, is het oude stadion omgebouwd tot een appartementencomplex. Hierdoor is de legendarische gevel van de ‘’East Stand’’ behouden gebleven. Tijdens je voetbalreis naar Londen mag een bezoek aan het verbouwde Highbury dan zeker niet ontbreken. Het oude Highbury is erg dichtbij het Emirates Stadium. Mocht je het Emirates Stadium dus gaan bezoeken, moet je zeker langs het oude Highbury voetbalstadion.

The Arsenal Clock!

Het is geen geheim dat het Emirates Stadium een hypermodern voetbalstadion is. Het Engelse stadion wordt daarom ook vaak vergeleken met een theater. Dit komt mede doo rdat het stadion de breedste stoeltjes, veel business seats en erg veel toeristen aantrekt. We kunnen wel stellen dat tijdens een normale Premier League wedstrijd dit niet he voetbalstadion is met de meeste sfeer.

Toch hebben ze een erg gaaf detail uit het Highbury meegebracht naar het nieuwe voetbalstadion. Aan de buitenzijde van het Emirates, gericht naar de vroegere ”Clock End Bridge” van Highbury, is een klok te vinden. De klok die vandaag de dag onderdeel is van het huidige Arsenal stadion heeft zo’n 70 jaar het Highbury gesierd. Een erg leuk detail dat verwijst naar het legendarische voetbalstadion en de glorie jaren van Arsenal.

Foto: Pixabay – Emirates Stadium, Noord Londen

Tottenham Hotspur

In Noord Londen houdt het dus niet op bij de voetbalclub Arsenal. Van origine is Tottenham Hotspur dé voetbalclub uit het noordelijke gedeelte van de voetbalstad Londen. Sinds 1899 bood het White Hart Lane onderdak aan Tottenham Hotspur. Het legendarische voetbalstadion was na vele verbouwingen tot voor kort zelfs nog de thuishaven van de Spurs. Tot en met 2017 werden er nog wedstrijden gespeeld in het beroemde voetbalstadion. White Hart Lane werd toen dus al bijna 120 jaar bespeeld! Helaas moeten we mededelen dat White Hart Lane niet meer het decor biedt voor voetbalwedstrijden van Tottenham Hotspur…

White Hart Lane het zwaarder te verduren gekregen dan het Highbury van Arsenal. White Hart Lane is volledige gesloopt en het Tottenham Hotspur Stadium is herbouwt op dezelfde plek. Jaren was het decor voor de North Londen Derby Highbury of White Hart Lane. Ondanks wij dit niet meer kunnen meemaken blijven de herinneringen aan de twee legendarische voetbalstadions voor altijd bewaard.

Als je een voetbalreis naar Londen maakt en een North London Derby wilt bezoeken, kun je kiezen uit twee voetbalstadions. Je kunt het Emirates Stadion of het Tottenham Hotspur stadion kiezen voor deze voetbalderby. Uit ervaring kunnen we vertellen dat het iets minder nostalgisch is. Toch moeten de nieuwe voetbalstadions in Londen je niet weerhouden om een voetbalreis naar Londen te maken. Zowel het Emirates Stadium als het Tottenham Hotspur Stadium zijn geweldige stadions. Daarnaast blijft het sentiment tijdens een voetbalderby als Arsenal – Tottenham Hotspur erg hoog!

Een bomvol Tottenham Hotspur Stadium is de thuishaven en het decor van de North Londen derby. Bezoek jij het stadion tijdens je voetbalreis naar Londen?
Foto: Unsplash – Tottenham Hotspur Stadium, Noord-Londen

Opvallend tijdens The North London Derby

Als er één speler is die bij zowel Tottenham Hotspur als Arsenal berucht is, is dat Emmanuel Adebayor. Zijn beruchte status kom zeker niet omdat hij als held wordt beschouwt in Noord-Londen, verre van zelfs… Adebayor is één van de voetballers die in de Premier League de meeste doelpunten heeft gemaakt tijdens deze beruchte voetbalderby. De spits heeft zowel gespeeld voor Arsenal als Tottenham Hotspur en wist in deze periodes 10 keer te scoren in de North London Derby.

Ondanks Adebayor een aantal jaar populair was bij Arsenal werd dit een stuk minder na zijn transfer naar Manchester City. Toen Adebayor na zijn transfer scoorde tegen Arsenal, besloot de spits naar de andere kant van het veld te rennen en zijn doelpunt te vieren voor de meegreisde uitsupporters van Arsenal. De voetbalreis naar Manchester zal veel Arsenal supporters nog op het geheugen gegrift staan.

Net als je denkt dat het niet gevoeliger kan, besloot Adebayor te tekenen bij Tottenham Hotspur. We kunnen wel stellen dat Adebayor vandaag de dag verre van geliefd is bij Arsenal.

Voetbalreis naar Londen

Voor een voetbalreis naar Londen adviseren wij het sterk om een Noord Londen Derby bij te wonen. Dit kan zowel in het Tottenham Hotspur Stadium als in het Emirates Stadium van Arsenal! Als je tijd hebt moet je zeker een bezoek aan het oude Highbury niet overslaan. Als je een voetbalreis naar Tottenham Hotspur of Arsenal maakt zijn er natuurlijk nog veel meer opties dan alleen een North London Derby bijwonen. Zo hebben wij een artikel geschreven over een voetbalreis naar Londen waar alle voetbalclubs en bezienswaardigheden behandeld worden. Aan het einde van dit artikel kun jij een Gratis E-reisgids voor de voetbalstad Londen downloaden. Met deze E-reisgids zorgen wij ervoor dat jij een onvergetelijke voetbalreis naar Londen maakt!

Kaarten voor Arsenal – Tottenham Hotspur

Aan wedstrijdkaarten komen voor Tottenham Hotspur – Arsenal kan redelijk lastig zijn door de enorme populariteit van de Noord Londen Derby. Gelukkig hebben wij een aantal geselecteerde partners die naast een volledige voetbalreis naar Londen ook kaarten voor Arsenal – Tottenham Hotspur voor jullie kan regelen. We adviseren jullie dan ook om één van onze partners te raadplegen en op hun site het gehele voetbalreis aanbod te bekijken. De partners waar wij al een aantal voetbalreizen bij hebben geboekt maar ook vaak aan wedstrijdkaarten hebben gekocht zijn Equipovoetbalreizen en Voetbalreizen.com. We zijn over beide partijen erg te spreken en kunnen je garanderen dat dit de beste voetbalreis organisaties zijn!

Een gedachte over “De Noord Londen Derby: Arsenal – Tottenham Hotspur

Geef een reactie