Rivaliteit in de voetbalstad Londen

Het is een van de bekendste derby’s uit Londen en misschien wel van Engeland. De North Londen Derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur is een van de wedstrijden waar menig voetballiefhebber naar uitkijkt. Tot 1913 was de wedstrijd uit Londen nog een ‘’normale‘’ stadsderby en nog niet de Noord Londen Derby zoals we die nu kennen. De rivaliteit is ontstaan op het moment dat Arsenal in 1913 besloot te verhuizen naar het legendarische Highbury waar ze tot 2006 hun wedstrijden speelden. Ondanks White Hart Lane en Highbury verleden tijd zijn is een voetbalreis naar Londen nog zeker aan te raden. Helemaal als jij kaarten voor de Noord Londen Derby weet te bemachtigen.

Ontstaan van de rivaliteit tussen Arsenal & Tottenham Hotspur

Ondanks Arsenal en Tottenham Hotspur dus stadgenoten waren, was er tot 1913 weinig aan de hand tussen de twee voetbalclubs uit Londen. Londen een immens grote stad en zijn er veel verschillende voetbalclubs te vinden. Vaak zijn de clubs uit Londen elkaars rivalen maar is er één voetbalclub die zo dichtbij ligt dat ze die voetbalclub beschouwen als de nummer één rivaal.

Doordat Arsenal in een ander deel van de voetbalstad Londen uitkwam was de rivaliteit tussen de twee Londense clubs niet zo groot zoals we die nu kennen. Met de bouw van Highbury was Tottenham Hotspur die zo’n vijf kilometer verderop speelt not amused. Arsenal betrad hiermee het territorium van Tottenham Hotspur. Met de komst van Arsenal naar Noord Londen was de rivaliteit en daarmee de North Londen Derby geboren! Als jij dus binnenkort besluit om een voetbalreis naar Tottenham Hotspur te maken of een wedstrijd van Arsenal wilt bezoeken, weet je welke tegenstander je moet uitkiezen…

Arsenal

De Gunners danken hun bijnaam aan de oprichters van het voetbalteam. Dit waren namelijk arbeiders van de Koninklijke wapenfabriek, Royal Arsenal. Arsenal is één van de meest succesvolle voetbalclubs van Engeland en de meest succesvolle ploeg uit Londen. De vele trofeeën die gewonnen zijn in het Highbury zorgen ervoor dat dit een magische plek blijft voor elk voetballiefhebber en een heilige plek voor de Arsenal Supporters. Ondanks het Emirates Stadium nu de thuishaven van Arsenal is, is het Highbury niet geheel verloren gegaan.

Doordat het voetbalstadion een monument is, is het oude stadion omgebouwd tot een appartementencomplex en is bijvoorbeeld de legendarische gevel van de ‘’East Stand’’ behouden gebleven. Tijdens je voetbalreis naar Londen mag een bezoek aan het verbouwde Highbury dan zeker niet ontbreken op je to do lijst. Het oude Highbury is erg dichtbij het Emirates Stadium en kun je dus mooi combineren tijdens een bezoek aan dat gedeelte van Noord Londen.

Foto: Pixabay – Emirates Stadium, Noord Londen

Tottenham Hotspur

In Noord Londen houdt het dus niet op bij de voetbalclub Arsenal. Van origine is Tottenham Hotspur dé voetbalclub uit het noordelijke gedeelte van de voetbalstad Londen. Sinds 1899 bood het White Hart Lane onderdak aan Tottenham Hotspur. Het legendarische voetbalstadion was na vele verbouwingen tot voor kort zelfs nog de thuishaven van de Spurs. Tot en met 2017 werden er nog wedstrijden gespeeld in het beroemde voetbalstadion die toen dus al bijna 120 jaar bespeeld werd. Het is treurig om te vermelden, maar een voetbalreis naar Tottenham Hotspur gaat niet meer plaatsvinden in het White Hart Lane…

Helaas heeft White Hart Lane het zwaarder te verduren gekregen dan het Highbury van Arsenal. White Hart Lane is volledige gesloopt en het Tottenham Hotspur Stadium is herbouwt op dezelfde plek. Jaren was het decor voor de North Londen Derby Highbury of White Hart Lane, ondanks wij dit niet meer kunnen meemaken blijven de herinneringen aan de twee legendarische voetbalstadions voor altijd bewaard.

Als je nu een voetbalreis naar Londen maakt en besluit een Noord Londen Derby te bezoeken, moet je het doen met het Emirates Stadion of het Tottenham Hotspur stadion. We kunnen je vertellen dat het iets minder nostalgisch is, toch moet het je niet laten tegenhouden op de voetbalreis naar Londen te maken. Zowel het Emirates Stadium als het Tottenham Hotspur Stadium zijn geweldige stadions waar de gemoederen tijdens  een wedstrijd als Arsenal – Tottenham Hotspur hoog kunnen oplopen.

Een bomvol Tottenham Hotspur Stadium is de thuishaven en het decor van de North Londen derby. Bezoek jij het stadion tijdens je voetbalreis naar Londen?
Foto: Unsplash – Tottenham Hotspur Stadium, Noord-Londen

Opvallend tijdens de Noord Londen Derby

Als er één speler is die benoemd moet worden is het Emmanuel Adebayor. Niet omdat hij een helden status heeft bij Tottenham Hotspur of Arsenal, verre van zelfs… De reden dat wij het gaan hebben over Adebayor is dat hij één van de voetballers is die in het Premier League tijdperk de meeste doelpunten heeft gemaakt tijdens een Noord Londen Derby. Doordat Adebayor zowel heeft gespeeld voor Arsenal als Tottenham Hotspur heeft hij in totaal 10 keer weten te scoren tijdens een North Londen Derby, een indrukwekkend aantal.

Ondanks Adebayor een aantal jaar populair was bij Arsenal werd zijn populariteit een stuk minder toen hij de transfer maakte naar Manchester City. Hierboven op kwam dat hij net na de transfer scoorde tegen Arsenal, naar de andere kant van het veld rende en dat allemaal om zijn doelpunt te vieren voor de supporters van Arsenal die waren meegereisd naar Manchester. De voetbalreis naar Manchester zal veel Arsenal supporters nog op het geheugen gegrift staan.

Net als je denkt dat het niet gevoeliger kan besloot Adebayor na een uitstapje naar Real Madrid te tekenen bij Tottenham Hotspur, de eeuwige rivaal van Arsenal. We kunnen wel stellen dat Adebayor vandaag de dag verre van geliefd is bij Arsenal.

Voetbalreis naar Londen

Voor een voetbalreis naar Londen adviseren wij het sterk om een Noord Londen Derby bij te wonen. Dit kan zowel in het Tottenham Hotspur als Emirates Stadium! Als je tijd hebt moet je zeker een bezoek aan het oude Highbury niet overslaan. Als je een voetbalreis naar Tottenham Hotspur of Arsenal maakt zijn er natuurlijk nog veel meer opties dan alleen een Noord Londen Derby bijwonen. Zo hebben wij een artikel geschreven over een voetbalreis naar Londen waar alle voetbalclubs en bezienswaardigheden behandeld worden. Aan het einde van dit artikel kun jij een Gratis E-reisgids voor de voetbalstad Londen downloaden. Met deze E-reisgids zorgen wij ervoor dat jij een onvergetelijke voetbalreis naar Londen maakt!

Kaarten voor Arsenal – Tottenham Hotspur

Aan wedstrijdkaarten komen voor Tottenham Hotspur – Arsenal kan redelijk lastig zijn door de enorme populariteit van de Noord Londen Derby. Gelukkig hebben wij een aantal geselecteerde partners die naast een volledige voetbalreis naar Londen ook kaarten voor Arsenal – Tottenham Hotspur voor jullie kan regelen. We adviseren jullie dan ook om één van onze partners te raadplegen en op hun site het gehele voetbalreis aanbod te bekijken. De partners waar wij al een aantal voetbalreizen bij hebben geboekt maar ook vaak aan wedstrijdkaarten hebben gekocht zijn Equipovoetbalreizen en Voetbalreizen.com. We zijn over beide partijen erg te spreken en kunnen je garanderen dat dit de beste voetbalreis organisaties zijn!

Geef een reactie