Stadion an der Bremer Brücke

Van alle voetbaltrips die wij hebben gemaakt is VFL Osnabrück de voetbalclub waar wij het vaakst zijn geweest. De fanatieke aanhang en prettige sfeer zijn hier mede verantwoordelijk voor, maar de voornaamste reden is toch wel het Stadion an der Bremer Brücke. Door de handhaving in de 2. Bundesliga wil VFL Osnabrück zich nog beter positioneren en een vaste waarde worden in deze competitie. Dit succes en een gezonde dosis ambitie wakkert ook verschillende verhalen over renovatie en zelfs een verhuizing aan.

We besloten dieper in de voetbalclub VFL Osnabrück te duiken. Wat heeft een eventuele verhuizing voor effect op de voetbalclub? Op dit moment durven we te zeggen dat de charme van VFL Osnabrück nauw samenhangt met het Stadion an der Bremer Brücke. Gaat de gehele charme niet verloren bij een verhuizing? Met een aantal vragen en een camera reizen we af naar Duitsland. We hebben een afspraak geregeld met de persvoorlichter en de Nederlandssprekende hoofd ticketverkoop van VFL Osnabrück, later op de middag spreken we nog met enkele supporters!

Sfeer rondom de voetbalclub VFL Osnabrück

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen en merkte je dat het personeel van VFL Osnabrück het onderling erg goed met elkaar kan vinden. We waren erg benieuwd wat onze gesprekspartners voor relatie hebben tot de club? Wat is het gevoel dat zij hebben bij VFL Osnabrück? Maar vooral wat ze van het Stadion an der Bremer Brücke vinden?

We kwamen er al snel achter dat we een interview hadden met twee VFL Osnabrück supporters in hart en nieren. De persvoorlichter is geboren en getogen op zo’n 150 meter van het voetbalstadion. Tot vandaag de dag heeft hij nog niet willen verhuizen. Dit om altijd zo dicht mogelijk bij ”zijn” VFL Osnabrück te kunnen zijn. Toen hij de kans kreeg om voor de club te gaan werken was dit een droom die uitkwam. Hetzelfde geld voor onze andere gesprekspartner. Hij is na een stage bij VFL Osnabrück en een studie in Nederland weer terecht gekomen bij zijn geliefde voetbalclub, een droom die werkelijkheid werd.

Foto van het Stadion an der Bremer Brücke vanuit de lucht gefotografeerd.
Foto: Mythos Bremer Brücke Erhalten – Stadion an der Bremer Brücke

Onze eerdere bezoeken aan VFL Osnabrück

Tijdens het bezoeken van verschillende wedstrijden in Osnabrück, merkte we dat de voetbalclub een erg gepassioneerde en betrokken aanhang heeft. Vandaar onze vraag waarom de supporters zich zo goed kunnen identificeren met de club en wat maakt ze zo betrokken? De persvoorlichter verteld: ‘’De inwoners van Osnabrück houden van de stad en zo ook hun voetbalclub VFL Osnabrück. Daarnaast is de club altijd erg dicht bij zichzelf gebleven en hebben we enorm veel over voor onze fans.’’

‘’We spelen al jaren in het populaire Stadion an der Bremer Brücke. De fans, maar ook wij als VFL Osnabrück houden van dit voetbalstadion. We hebben hier grote wedstrijden gespeeld en gewonnen. Het is een Mythe, het kan hier spoken. Dit alles maakt VFL Osnabrück (lokaal) een geliefde voetbalclub.’’

De trouwe aanhang en de goede band met de supporters

Mede doordat VFL Osnabrück altijd trouw aan zichzelf, het stadion en haar supporters is gebleven, is er iets moois ontstaan in Osnabrück. Er is een erg goede band tussen de voetbalclub en de supporters. Dit hoort niet meer dan normaal te zijn, maar bij hoeveel voetbalclubs zijn de supporters het vaak niet eens met het bestuur van de voetbalclub? In Osnabrück lijkt dit anders, hoe krijgen ze dit voor elkaar?

Tijdens onze eerdere bezoeken merkte we al de enorme betrokkenheid op. Nu we ook in gesprek zijn met twee werknemers die misschien nog wel de grootste VFL Osnabrück supporters zijn werd het antwoord op onze vraag meer dan duidelijk.

De voetbalclub denkt echt vanuit een supporters perspectief. Zo biedt VFL Osnabrück de supporters de ruimte om creatief te zijn, waardoor de supporters zich één voelen met de club. VFL Osnabrück denkt mee en stelt zichzelf open op rondom potentiële sfeer acties, maar laten supporters bijvoorbeeld ook Graffiti en muurschilderingen rondom het stadion aanbrengen.

Dit maakt VFL Osnabrück een voetbalclub van de supporters wat een enorm betrokken en vooral trouwe aanhang oplevert.

Foto: Mythos Bremer Brücke Erhalten – Stadion an der Bremer Brücke

De beleving van het Stadion an der Bremer Brücke

Na wat vragen gaan we verder met de rondleiding die ons al vrij vroeg bij de Skyboxen en later zelfs de middenstip brengt. We kijken om ons heen en het voetbalstadion is vanaf het veld net zo indrukwekkend als vanaf de tribune.

Tijdens onze velen bezoeken aan VFL Osnabrück was er één wedstrijd die er qua sfeer en beleving met kop een schouders bovenuit stak. Terwijl we op de middenstip staan, vertellen we over ons bezoek aan VFL Osnabrück – HSV. Ze kijken elkaar verbaasd aan en vertellen ons dat dit dé wedstrijd van de afgelopen jaren was.

Na eindelijk te zijn gepromoveerd naar de 2. Bundesliga kwam het grote HSV op bezoek, VFL won de legendarische avondwedstrijd in uitverkocht huis met 2-1. Onze gesprekspartners vertellen: ‘’De wedstrijd tegen HSV was de Mythe van de Bremer Brücke, we zijn bij dit soort grote avondwedstrijden op ons best. Een betere wedstrijd had je niet kunnen bezoeken’’.

Sinds die beruchte avondwedstrijd in Osnabrück zijn wij bij Voetbalsteden.com stiekem verliefd geworden op deze voetbalclub. De passie, sfeer en de gehele setting rondom deze wedstrijd was magisch, of zoals ze in Osnabrück zeggen: ”Mytisch”. Oordeel zelf, hieronder een foto van de wedstrijd tegen HSV. Bekijk ook het spandoek: ”Mythos Bremer Brücke Erhalten”. Een initiatief van de VFL Osnabrück supporters die het huidige Stadion absoluut niet willen verlaten.

Foto: Voetbalsteden.com – Stadion an der Bremer Brücke – VFL Osnabrück vs HSV (2-1)

Renoveren of Verhuizen uit het Stadion an der Bremer Brücke?

Doordat we met elkaar deze mooie herinneringen ophalen is het tijd voor de prangende vraag. Deze vraag was ook een van de grootste redenen om af te reizen naar Duitsland. We stelde de vraag hoe het ervoor staat met het nieuwe stadion / de eventuele verbouwing en wat hun mening over een vertrek uit het Mytische Stadion an der Bremer Brücke is. Ze kijken elkaar beide aan en komen tot de conclusie dat ze het stadion liever nooit zouden verlaten. Beide opgegroeid in de schemer van de stadion lampen houden teveel van hun ‘’thuis’’. Je merkt aan alles dat we hier met échte VFL Osnabrück supporters op de middenstip van het Stadion an der Bremer Brücke staan.

Toch moest de persvoorlichter eerlijk zijn en vertellen dat er zoveel partijen met de toekomst van het stadion gemoeid zijn. Welke eisen stelt de Duitse bond? Wat wil de gemeente Osnabrück? Daarnaast is het Stadion an der Bremer Brücke bijna wekelijks uitverkocht. Extra plaatsen zijn meer dan welkom, alleen is door de ligging midden in de arbeiders woonwijk: ”Schinkel”, weinig ruimte voor uitbreiding van de capaciteit.

Toen de rondleiding ons buiten het stadion bracht lieten ze ons inderdaad zien dat er bijna geen ruimte is voor uitbreiding. Een bescheiden weg waar amper twee auto’s elkaar kunnen passeren is de scheidingslijn van de woonwijk en het Stadion an der Bremer Brücke. Iets was de voetbalclub en het stadion zo sieren kan ervoor zorgen dat ze dit stadion ooit ontgroeien en dus moeten gaan verlaten.

Foto: Voetbalsteden.com – Buitenzijde Stadion an der Bremer Brücke

De charme van het Stadion an der Bremer Brücke

Richting het einde van de rondleiding brengen ze ons naar de plek waar het allemaal gebeurd.  We staan op de Östkurve waar normaal de fanatieke aanhang van VFL Osnabrück staat. De natuur heeft al flink zijn werk gedaan in de voetbal loze maanden. Het onkruid begint al door de staantribunes te groeien. Persoonlijk vinden wij het geweldig, een paar prachtige foto’s worden gemaakt. De persvoorlichter verteld dat het pijn doet om te zien, niet omdat het beeld van de licht verwoekerde tribunes geen voetbal ademt, maar omdat het inhoud dat er al maanden geen supporters zijn geweest.

Foto: Voetbalsteden.com – Onkruid op de Östkurve

Wat maakt VFL Osnabrück zo bijzonder?

De gehele rondleiding en het verhaal maakt ons geheel duidelijk wat deze club zo speciaal maakt. Naast hun thuishaven, Stadion an der Bremer Brücke, heb je gewoon te maken met werknemers die van de club en vooral de supporters houden. Ze doen er alles aan om de brug tussen de leiding van VFL Osnabrück en haar supporters zo klein mogelijk te maken. Hierdoor hebben de supporters op een eventueel vertrek uit het geliefde stadion na weinig te klagen. De werknemers zijn voor het overgrote deel enorme supporters van de voetbalclub en hebben dus het beste voor met VFL Osnabrück.

Nadat we ook nog in gesprek raken met een aantal jongens die wekelijks op de Östkurve staan wordt duidelijk dat ze zich hier ook bewust van zijn. Ze hebben er oprecht vertrouwen in dat de werknemers het beste voor hebben met de club. Het eventueel verlaten van het Stadion an der Bremer Brücke komt daarmee ook op de rekening van de Duitse Bond of de gemeente.

Als ik onze gesprekspartners (zowel de werknemers als de supporters) goed inschat, wil niemand het Stadion an der Bremer Brücke ooit verlaten.

Foto: Mythos Bremer Brücke Erhalten – Stadion an der Bremer Brücke

Voldaan weer richting Nederland

Met een voldaan gevoel gaan we weer naar huis. We zijn een voetbalclub tegengekomen waarbij de leiding en de werknemers het beste voor hebben met de voetbalclub. Daarnaast weten ze in Osnabrück ook nog eens sportieve successen te boeken.

Doe ons, maar voorral jezelf een plezier en bezoek deze Duitse voetbalclub wanneer er weer voetbalreizen mogelijk zijn. Helemaal nu het Stadion an der Bremer Brücke nog de thuishaven is van VFL Osnabrück.

We willen zowel de voetbalclub en medewerkers van VFL Osnabrück bedanken, maar ook de actiegroep Mythos Bremer Brücke Erhalten. Ze hebben ons voorzien van informatie, enkele foto’s en de mogelijkheid om het Stadion te bezoeken!

Geef een reactie